Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Makarovič o volitvah: Bi 25 let kupovali isto pašteto?

Deli na:
Matej Makarovič o volitvah: Bi 25 let kupovali isto pašteto?

Foto: Primož Lavre

»Demokracije ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega niti v starih demokracijah,« je prepričan dr. Matej Makarovič.

Zelo malo je potrebno, da preide v hibridni ali celo avtoritarni režim, svari redni profesor in nekdanji dekan na Fakulteti za uporabne družbene študije. V Sloveniji lahko dobimo levo varianto takega modela. Zoran Janković bi bil kar ustrezen kandidat za »levega Orbana«. Pogovarjali smo se o tem, kakšne so njegove možnosti za vrnitev na čelo vlade in zakaj se sploh vrača, kaj se bo zgodilo s premierjem Mirom Cerarjem in zakaj Dejan Židan ne more imeti dometa, kot ga je imel Borut Pahor. Komentiral je tudi dogajanje na desnici, ustanovitev nove stranke in to, ali lahko Janez Janša sploh zmaga na volitvah in nato sestavi vlado.

Pred kratkim je bila ustanovljena stranka Aleša Primca Glas za otroke in družine. Koliko volivcev lahko pritegne na volitve stranka z močno poudarjenim katoliškim programom?



Kot pri vseh novih strankarskih projektih je uspeh precej odvisen od voditelja in njegovega načina predstavljanja ideje v javnosti. Glede na to, da se je domet NSI vendarle izkazal za omejen in da znaten del katoliških volivcev ne sprejema Janeza Janše, obstaja potencial za novo stranko. Ne verjamem pa, da lahko iz tega postane izrazito močna stranka. Lahko pride v državni zbor in se resno poteguje za delež volivcev, ne verjamem pa, da lahko postane vodilna stranka v političnem bloku. Resda se znaten del slovenskih volivcev identificira s krščanstvom, vendar se to ne prenaša neposredno v politično orientacijo. Prav tako ne smemo iz civilnodružbenega uspeha Aleša Primca avtomatično sklepati, da bo tudi stranka tako uspešna.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Makarovič spregovori o možnostih Aleša Primca in kako nevaren je NSi; pove koga nagovarja Primčeva stranka; o SDS, ki je zadnjih deset let ves čas vodilna stranka, hkrati pa izgublja na volitvah; meni, da se bo na levici težko pojavila kakšna nova varianta Cerarja ali Jankovića; izpostavi, da je Janković postal sinonim za ne vedno prav poštene podjetniške prakse; napove, kakkšan usoda čaka Mira Cerarja; pove, zakaj bi novemu obrazu Kučanova podpora prej škodovala kot koristila.