Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Matej Lahovnik: NSI in SLS skupaj bi lahko dosegli do deset odstotkov

Deli na:
Matej Lahovnik: NSI in SLS skupaj bi lahko dosegli do deset odstotkov

Foto: Arhiv Reporterja

Povezovanje manjših desnosredinskih strank v predvolilno koalicijo se mi zdi logično, ker dvomim, da bi lahko vse prišle v parlament, če bodo kandidirale samostojno.

SDS, ki bo slej ko prej dobila daleč največ glasov na desni sredini, je po mojem prostora v parlamentu še največ za dve desnosredinski stranki.

V tem smislu bi se mi zdel logičen predvsem skupen nastop NSI in SLS, podobno kot so storili na evropskih volitvah. Skupaj bi lahko segli do deset odstotkov glasov, več po mojem ni verjetno. Izkušnje namreč kažejo, da se glasovi na levi in desni tik pred volitvami zgostijo pri največjima strankama, ker je volivce strah, da ne bi šel njihov glas v prazno in ker želijo s tem prispevati odločilen glas za mandatarja.

SLS bo samostojno težko prišla v parlament. Med NSI in SLS obstaja pomembna vsebinska razlika v odnosu do vloge države v gospodarstvu oziroma do privatizacije, vendar je bistvo politike iskanje pametnega kompromisa. Ali se projekt imenuje tretja ali kakšna druga pot, niti ni pomembno, ker gre predvsem za vprašanje političnega marketinga.

Tretja stranka, ki bi lahko prišla v parlament na tem dem delu političnega spektra, je Primčeva, za druge stranke bo po mojem zmanjkalo glasov, zato se morajo povezati z eno izmed prej omenjenih opcij.