Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maščevanje Šturmu

Deli na:

Šturmov kazenski zakonik ni v neskladju z ustavo, kar pomeni, da je po mnenju ustavnega sodišča veljal tudi za mladoletne, je dejal poslanec SDS Vinko Gorenak in dodal, da je s tem sodišče pritrdilo njegovemu mnenju. S pogostim spreminjanjem Šturmove zakonodaje pa se minister za pravosodje Aleš Zalar maščuje svojemu predhodniku, meni Gorenak.

Šturmov kazenski zakonik ni v neskladju z ustavo, kar pomeni, da je po mnenju ustavnega sodišča veljal tudi za mladoletne, je dejal poslanec SDS Vinko Gorenak in dodal, da je s tem sodišče pritrdilo njegovemu mnenju. S pogostim spreminjanjem Šturmove zakonodaje pa se minister za pravosodje Aleš Zalar maščuje svojemu predhodniku, meni Gorenak.

Zalar zelo pogosto in nenačrtno spreminja zakonodajo, in sicer, kot ugotavlja Gorenak, spreminja tisto, kar je spremenil bivši minister za pravosodje Lovro Šturm. "Gre na nek način za maščevanje Šturmu in na vsak način dokazuje, kako je bil minister Šturm slab, kako je Šturm pripravil slabo zakonodajo," je ocenil poslanec SDS.

Pri tem je spomnil na spor Zalarja in Šturma glede neimenovanja na mesto predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani. Po Gorenakovem mnenju je ta odločba ustavnega sodišča eden kronskih dokazov za to, da Zalar nima prav in "da bolj politično obračunava z bivšim ministrom, kot pa da bi šlo za posebej veliko stroko na tem področju".

Poslanec SDS, ki je tudi predsednik odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, je spomnil na zaplete pri sprejemanju novele kazenskega zakonika. Kot je dejal, je Zalar spektakularno povedal, da obstaja v kazenskem zakoniku vrzel, zaradi katere ni mogoče soditi mladoletnim storilcem kaznivih dejanj. S tem je po Gorenakovih besedah dal minister zeleno luč mladoletnikom za izvrševanje kaznivih dejanj, ker jim ni mogoče zanje soditi.

Na seji odbora je Gorenak, kot je pojasnil, ocenil, da pravne praznine ni, kar je že ugotovilo Višje sodišče v Ljubljani. Sejo odbora je prekinil do pridobitve mnenja vrhovnega sodišča, vendar so koalicijski člani odbora 6. maja ilegalno nadaljevali sejo. Na seji so črtali vse člene razen prehodne in končne določbe, kjer "je ostalo nekaj, kar je nič", je bil kritičen Gorenak.

11. maja je vrhovno sodišče v mnenju povedalo, da Šturmov kazenski zakonik velja tudi za mladoletne in da pravne praznine ni, je spomnil poslanec SDS. Na seji DZ je po njegovem koalicijska večina novelo kazenskega zakonika sprejela samo zato, da je upravičila postopke, ki jih je začel minister Zalar.

Ob koncu je Gorenak pojasnil, da je Šturmov kazenski zakonik jasno povedal, da se do uveljavitve kazenskega zakonika, ki bo veljal samo za mladoletnike, za mladoletne storilce kaznivih dejanj uporablja nov kazenski zakonik.

Kot je znano, je ustavno sodišče presodilo, da nov kazenski zakonik, ki je veljal pred letos sprejeto novelo, ni bil v neskladju z ustavo. Zahtevo za ustavno presojo je vložilo Okrožno sodišče v Krškem, in sicer glede njegove veljavnosti za mladoletnike. Po mnenju ustavnega sodišča je nov kazenski zakonik veljal tudi za mladoletnike, saj je to urejal 375. člen.