Severni sij, slovenj gradec Svet24.si

Foto: Včerajšnji severni sij zopet viden tudi iz...

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1687541884-dsc07123-1687541751687 Necenzurirano

Za Panvito nihče ne prižiga kresov

vila klemen jaklic PL Reporter.si

Razkrivamo: take so dimenzije luksuzne vile Klemna...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

meghan-markle-naj-bi-za-svoje-storitve-računala-ogromno Odkrito.si

“Meghan Markle je pohlepna!”

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marta Kos Marko na tajni seji proti Angeli Merkel

Deli na:
Marta Kos Marko na tajni seji proti Angeli Merkel

Foto: Bobo

Marta Kos Marko je na seji odbora za zunanjo politiko tik pred imenovanjem za veleposlanico v Nemčiji izrazila obžalovanje, da bo na volitvah zmagala Angela Merkel.

Kot smo že pisali, je nemški tednik Diplomatisches Magazin pred kratkim razglasil slovensko veleposlanico v Berlinu Marto Kos Marko za veleposlanico leta 2016. Toda njene izjave v odboru za zunanjo politiko državnega zbora 12. junija 2013, ko je bila zaslišana pred imenovanjem za veleposlanico, niso bile prav nič diplomatske.

Po naših virih naj bi takrat med drugim izjavila, da bo na nemških volitvah žal spet zmagala Angela Merkel, ker levica nima pravega kandidata. Če bi država gostiteljica za to vedela, verjetno Kosovi ne bi dala agremaja k imenovanju. Toda ker je postopek imenovanja tajen, zapisnik odbora ni javno dosegljiv in objavljen.

Zanimivo je tudi, da Kosova kot kandidatka za veleposlanico ni vedela za Hallsteinovo doktrino. Gre za nemško diplomatsko doktrino, poimenovano po Walterju Hallsteinu, državnem sekretarju v zunanjem ministrstvu v vladi prvega povojnega kanclerja Konrada Adenauerja, ki se je zavzemal za prekinitev diplomatskih stikov z državami, ki so priznale Vzhodno Nemčijo.

Zaradi tega je takrat (Zahodna) Nemčija za nekaj časa prekinila diplomatske stike s takratno Jugoslavijo. Čeprav ta doktrina ni več v veljavi, ima še vedno implikacije v mednarodni politiki, zato je nenavadno, da zanjo ni vedela Kosova kot kandidatka za veleposlanico, ki je bila celo dopisnica RTV Slovenija iz Nemčije.

Veleposlanica bo najbrž vse zapisano zanikala, a naše informacije je pripravljen potrditi nekdanji poslanec in dolgoletni član odbora za zunanjo politiko Jožef Jerovšek, ki je bil navzoč na tisti seji.