sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Marinko Galič se hvali, da je "bistveno mlajši, lepši in v boljši formi" od Alojza Križmana

Deli na:
Marinko Galič se hvali, da je "bistveno mlajši, lepši in v boljši formi" od Alojza Križmana

Marinko Galić v družbi soproge Sare. - Foto: Mediaspeed

Nekdanji nogometaš Marinko Galič se poteguje za položaj državnega svetnika. Kot predstavnika Mestne občine Maribor in okolice ga predlaga Lista za pravičnost in razvoj (LPR).

"Kot na nogometnem igrišču bom tudi tu dal vse od sebe, da pomagam povzdigniti glas Maribora v Ljubljani," je povedal na današnji novinarski konferenci.
   
Po besedah predsednika LPR Stojana Auerja gre za enega najboljših nogometašev v zgodovini Slovenije in danes uspešnega podjetnika, ki s svojo nogometno šolo in vrtcem vzgaja nove slovenske upe, zato se jim zdi pravi kandidat za zastopnika lokalnih interesov v državnem svetu. "Kar je najbolj pomembno, ni član nobene politične stranke," je dodal.

Na volitvah, ki jih bodo mariborski mestni svetniki po neuradnih informacijah izvedli na četrtkovi seji pred razpravo o rebalansu proračuna, bo moral najprej premagati nekdanjega župana Alojza Križmana. Tega se ne boji. "Sem bistveno mlajši, lepši in v boljši formi," je danes povedal Galič.

Za položaj naj bi se znova potegoval tudi Rudi Matjašič, ki trenutno zastopa Maribor in okolico v državnem svetu.

Izbrani kandidat se bo moral po izvolitvi v mestnem svetu nato še potegovati na volitvah v 3. volilni enoti, kamor spadajo poleg Mestne občine Maribor še občine Duplek, Hoče-Slivnica, Kungota, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Rače-Fram, Starše in Šentilj, ki prav tako predlagajo svoje kandidate. Te volitve so napovedane za 22. november.



Na teh volitvah želi ponovno nastopiti tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je razburil s kandidaturo pred petimi leti. Kot je danes povedal za STA, ga bodo kot kandidata za državnega svetnika predlagale občine Duplek, Starše in Rače-Fram. "V Dupleku in Staršah danes že odločajo o tem," je pojasnil.

Volitve v državni svet ponavadi niso deležne tolikšne pozornosti javnosti, politikov in medijev, kot recimo volitve v državni zbor. A na zadnjih volitvah konec leta 2012 v Mariboru je bilo drugače. Za državnega svetnika je namreč kandidiral takratni župan Kangler, ki je bil ravno v tistem času osovražen zaradi obtožb o korupciji in postavitve radarjev na cestah.

Pred Rotovžem, kjer so potekale volitve, se je zbralo več kot 500 ljudi, ki so Kanglerja pozivali k odstopu z županske funkcije in v stavbo metali jajca. Elektorji in Kangler so lahko stavbo zapustili le ob policijskem varovanju. Pobudniki protesta so bili prepričani, da se želi Kangler z izvolitvijo v državni svet izogniti sodnemu pregonu.

Po vrsti drugih protestov je Kangler decembra 2012 odstopil z županskega položaja, položaja državnega svetnika pa ni mogel takoj zasesti, saj mu ostali državni svetniki na ustanovni seji niso potrdili mandata. Ustavno sodišče je nato njihov sklep razveljavilo in Kanglerju povrnilo mandat državnega svetnika. A ga je ta ponovno izgubil po tistem, ko je bil na sodišču obsojen na sedem mesecev zapora zaradi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki. Sodba je kasneje na vrhovnem sodišču padla, a Kangler ni mogel več postati državni svetnik, saj so bile vmes že izvedene nadomestne volitve in na njegovo mesto je bil izvoljen Matjašič.

Kot omenjeno, Kangler zdaj znova poskuša priti na to mesto. Meni namreč, da ima znanje in izkušnje, ki so potrebne za ta položaj. "Glede na to da sem bil šest let župan, enajst let poslanec in eno leto državni svetnik, imam velike politične izkušnje. Marsikomu to ni všeč," je danes povedal.