nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Mali bog za medije - pet spornih odločb, tri že zavrnjene

Deli na:
Mali bog za medije - pet spornih odločb, tri že zavrnjene

Foto: Bobo

Prejšnja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je ob odstopu govorila o lobijih in omrežjih, ki obvladujejo vlado Mira Cerarja. Toda tudi znotraj ministrstva za kulturo klani obvladujejo prizorišče, tudi na medijskem področju. Ministri, državni sekretarji in direktorji direktoratov odhajajo, državni uradniki pa ostajajo in samovoljno odločajo – celo o usodi medijev. Primer Vladimirja Voduška kaže, da se je znašel v birokratskem mlinu, ker visoki državni uradnik ne upošteva ne mnenja strokovne agencije niti sodbe upravnega sodišča.

Eden od takih odločevalcev na direktoratu za medije je sekretar Skender Adem, ki med drugim odloča o statusu nepridobitnega televizijskega programa, ki manjšim televizijam omogoča brezplačni dostop do oddajanja pri kabelskih omrežjih, multipleksih in oddajnikih. Zanj bi lahko rekli, da je mali bog na ministrstvu, kajti ne zmeni se ne za strokovna mnenja Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) oziroma Sveta za radiodifuzijo, niti za sodbe upravnega sodišča. Če bi bilo drugače, ne bi trikrat kljuboval upravnemu sodišču in strokovnih organov poučeval s svojo razlago zakona.

Pet spornih odločb, tri že zavrnjene

»Prvič smo zaprosili za status neprofitnega organa za TOP TV leta 2013. Kljub pozitivnemu mnenju Agencije za radiofuzijo, ki je glavni strokovni organ za podeljevanje licenc, nam je ministrstvo za kulturo izdalo negativno odločbo. Želeli smo se pogovoriti s takratnim ministrom Urošem Grilcem, ki pa nas je sprejel tik pred zamenjavo vlade. Na to odločbo smo se pritožili, potem sta nastopila nova ministrica Julijana Bizjak Mlakar in državni sekretar Tone Peršak, ki bo zdaj postal novi minister. Predlagala sta nam, naj vnovič zaprosimo za status za Info TV (obe televiziji oddajata isti program), kar smo tudi storili. Pridobili smo pozitivno mnenje tako sveta za radiodifuzijo kot agencije Akos; oba sta ugotovila, da izpolnjujemo stroge pogoje (več kot 30 odstotkov lastne produkcije informativnih, umetniških, izobraževalnih in kulturno-zabavnih vsebin), vendar je uradnik Skender Adem, ki je na direktoratu že več kot 25 let, kljub temu spet izdal negativno mnenje,« pripoveduje Vladimir Vodušek, ki zadeve ureja v imenu Info TV oziroma TOP TV.

Ob tem je treba dodati, da je Info TV že imela status nepridobitnega televizijskega programa, vendar je licenco Vodušek prodal družbi Antenna za Planet TV, kar zdaj obžaluje. Info TV je ta status pridobila leta 2005, oddajala je podoben (informativen) program, le lastnik je bil takrat drug – Leo Oblak, lastnik in direktor radijske mreže Radio 1. Medtem je upravno sodišče razveljavilo odločbo ministrstva v zadevi TOP TV, vendar je v ponovnem odločanju Adem vnovič izdal negativno odločbo. Podobno je ravnal tudi v primeru Info TV, pri katerem je upravno sodišče prav tako zavrnilo odločbo ministrstva. Dvakrat je upravno sodišče zavrnilo ministrstvo v zadevi TOP TV, enkrat pa v zadevi Info TV. Nedavno, 28. aprila, je Adem vnovič izdal negativno odločbo v zadevi Info TV oziroma proti njegovemu izdajatelju zavodu Mediatravel, 13. maja pa še zoper TOP TV.

Je v ozadju lobi POP TV?

Sodišče je v vseh sodbah jasno povedalo, da bi moralo ministrstvo upoštevati mnenje strokovnih organov. V zadnji, marčevski sodbi v zadevi TOP TV so zapisali, da ima mnenje Sveta za radiodifuzijo naravo izvedenskega mnenja o strokovnem vprašanju in zato poseben pomen, ne glede na to, da zakon posebej ne določa, da je pristojno ministrstvo nanj vezano, kar pomeni, da ga ne zavezuje: »Zato po presoji sodišča ni zakonita odločba, izdana v nasprotju s predpisanim mnenjem strokovnega organa Sveta za radiodifuzijo, v katerem pa nasprotno mnenje ni omenjeno, še manj presojeno

Vsakdo, tudi pravni laik ta stavek razume tako, da mora ministrstvo za kulturo, če se ne strinja z izvedeniškim mnenjem svojega strokovnega organa, predložiti izvedeniško mnenje drugega strokovnega organa, česar pa uradnik ministrstva Skender Adem ni storil, niti tega ne more storiti. A kljub temu vedno znova polemizira s sodiščem in poučuje strokovni organ, da napačno razlaga zakon in kako si ga mora razlagati. Tako lahko v nedogled TOP TV oziroma Info TV onemogoča pridobitev statusa, ki bi ji omogočil brezplačno oddajanje po vseh televizijskih omrežjih. Zato Vodušek upa, da bo upravno sodišče naprej samo izdalo pozitivno odločbo. Razmišlja tudi o kazenski ovadbi zoper Skenderja Adema in odškodninski tožbi zoper ministrstvo za kulturo.

Vprašanje je, ali ima nagajanje Voduškovi televiziji kakšno politično oziroma lobistično ozadje. »Ne vem, kako se boriti proti tem mafijskim metodam ali ‘kulturni mafiji’ na ministrstvu za kulturo. Po naših informacijah Skender Adem ne deluje sam, ampak v navezi s POP TV oziroma njihovo pravno službo, konkretno s Cenetom Grčarjem. Zato ne bom presenečen, če se bodo potrdile govorice, da je na njenem plačilnem seznamu,« pravi Vodušek. In še: »Družbi Proplus sem se zameril, ker sem staro licenco Info TV prodal družbi Antenna, ki je prevzela 51-odstotni delež Planet TV, v katerem so takrat videli konkurenco. Pozneje je to licenco vrnila, ker jo je omejevala pri predvajanju tuje produkcije. Za nameček pa sta Planet TV prevzela dva človeka, ki sta bila pred tem na Proplusu.«