Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Majdičeva na vrhu

Deli na:

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je zmagala na tekmi svetovnega pokala v italijanskem Val di Fiemmeju. Na sedmi tekmi od osmih na novoletni turneji Tour de Ski je drugo mesto na 10 km klasično s skupinskim startom osvojila Kazahstanka Jelena Kolomina, tretja je bila Italijanka Marianna Longa.

Slovenska smučarska tekačica Petra Majdič je zmagala na tekmi svetovnega pokala v italijanskem Val di Fiemmeju. Na sedmi tekmi od osmih na novoletni turneji Tour de Ski je drugo mesto na 10 km klasično s skupinskim startom osvojila Kazahstanka Jelena Kolomina, tretja je bila Italijanka Marianna Longa.

Pred današnjo tekmo so imeli največ dela serviserji ekip, ki so lahko samo nemočno opazovali nebo in ocenjevali število snežink. Te pa so le nekaj minut pred startom prenehale padati in servisna ekipa Majdičeve z Gian-Luco Marcollinijem na čelu se je odločila, da Majdičevo v smučino pošlje brez maže, "na suho", kot rečejo v žargonu smučarji tekači. Odločitev se je izkazala za več kot pravilno.

Načrt slovenskega tabora za današnjo tekmo je bil, da skuša Majdičeva na treh vmesnih letečih ciljih kot prva prečkati znamko in tako pridobiti 45 bonusnih sekund, ki bi ji pred zadnjo tekmo, nedeljskim vzponom na Alpe Cermis, zagotovile vsaj malo lažji ritem na peklenskem vzponu.

Majdičeva je nalogo opravila brezhibno in bila na vseh vmesnih znamkah boljša od konkurence. Še več, najožje konkurentke za končno zmago z izjemo domačinke Arianne Follis so zaostale tudi na koncu in si tako pred nedeljsko tekmo pripravile slabše izhodišče. Poljakinja Justyna Kowalczyk, vodilna v pokalu in na turneji pred to tekmo, je bila šele 23., za Majdičevo pa je zaostala nekaj več kot 15 sekund in je zdaj na Tour de Skiju druga, z 31,4 sekunde zaostanka za slovensko šampionko. Finka Aino Kaisa Saarinen pa je bila danes šele 28. in na četrtem mestu turneje zaostaja že poldrugo minuto.

Karte so se danes premešale tudi v skupnem seštevku, kjer zdaj vodi Majdičeva s 680 točkami, Kowalczykova na drugem mestu jih ima 649 točk, tretjeuvrščena Saarinenova pa 557.

"Današnja zmaga je nekakšno maščevanje za Oberhof, kjer smo z mažo zgrešili, danes se je sreča nasmejala nam. Pokazali smo, da smo dovolj močni tudi za zmago v klasični 'desetki', poudariti pa moram, da sem imela res fantastične smuči. Tudi servis se je danes revanširal, s tako pripravljenimi smučmi sem lahko nadzirala celotno tekmo. Načrt je bil osvojiti vse leteče cilje, kar nam je tudi uspelo. Za danes vse čestitke celotni ekipi. Za jutri pa vseeno ostaja vse odprto. Pred Kowalczykovo imam pol minute prednosti, kar ne pomeni nič," je po 20. zmagi v svetovnem pokalu povedala Majdičeva.

"Zelo smo veseli današnjega rezultata in tekme nasploh, saj nam je odlično uspela. Želeli smo si zmagati na klasični distanci in po treh letih smo spet na vrhu, kar nas izredno veseli. Danes so imeli največ dela serviserji, ki so bili na nogah že od petih, potem pa je nehalo snežiti in na srečo smo bili pripravljeni tudi na takšen scenarij. Uporabili smo smuči brez voska in upali, da ne bo spet začelo snežiti, da ne bi bil oprijem slabši. Odločitev je bila pravilna," pa je povedal trener Majdičeve Ivan Hudač.

V nedeljo bo torej na sporedu še zadnja etapa letošnjega Toura, ki bo vodila na klasično peklenski vzpon na Alpe Cermis, prvi na vrhu bo tudi prvi na turneji.