pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Maja Makovec Brenčič prestala interpelacijo

Deli na:
Maja Makovec Brenčič prestala interpelacijo

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je prestala interpelacijo, ki jo je zoper njo v DZ vložila SDS.

Za interpelacijo je glasovalo 18 poslancev, proti pa jih je bilo 48. Razprava je trajala 12 ur, že od začetka pa je bilo jasno, da koalicija stoji za ministrico, čeprav soglasja o tem, kako uresničiti odločbo ustavnega sodišča v njej ni.

V skladu s poprejšnjim napovedmi so za interpelacijo zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport glasovali poslanci SDS in NSi, proti pa so bili poslanci koalicije. Poslanci ZL niso glasovali, razen poslanke Violete Tomić, ki je glasovala proti interpelaciji. Prav tako niso glasovali poslanci poslanske skupine nepovezanih poslancev.

Ministrica je ob koncu razprave na očitke odgovorila na kratko. Med drugim je povedala, da se zaveda, da bo treba uresničiti odločbo ustavnega sodišča, s katero je to določilo, da mora država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financirati v celoti, kar je bilo tudi glavni predmet interpelacije. Po njenih navedbah bodo odločbo uresničili z novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki je bil poslana v medresorsko usklajevanje. Tudi po interpelaciji postopke peljejo naprej, "pregledno in premišljeno", je napovedala.

Po glasovanju je ocenila, da je šlo za zanimivo razpravo in kompleksno temo. Čaka jo usklajevanje novele, ki pa so ji za zdaj bolj naklonjeni v SDS kot v delu koalicije.

V SDS so bili na drugi strani nezadovoljni, ker od ministrice niso dobili nekaterih odgovorov, a so hkrati tudi ocenili, da jim je z interpelacijo uspelo doseči, da se je postopek sprejemanja novele, ki bi odpravila ugotovljeno neustavnost, premaknil naprej.

Tomaž Lisec (SDS) je v imenu predlagateljev dodatno ocenil, da bo usoda ministrice kljub prestani interpelaciji ostala negotova. Njena usoda bo vse bolj negotova z vsakim korakom, ki ga bo naredila s sprejemanjem omenjene novele, pri čemer težav ne bo imela z opozicijo, ampak s koalicijo, je dejal. Je pa tudi napovedal, da so vrata SDS ministrici pri usklajevanju novele odprta.

V 12-urni razpravi so sicer v SDS ministrici očitali predvsem nespoštovanje ustavne odločbe, ki tudi po dveh letih ostaja uresničena, še bolj pa je, kot je izpostavil Lisec, za omenjeno protiustavnost odgovoren premier Miro Cerar. Za slednjega je včeraj napovedal, da je "na dobri poti k ustavni obtožbi"

V izjavi za STA ob robu seje je svojo izjavo predstavil nekoliko podrobneje. Dejal je, da v poslanski skupini SDS tedensko spremljajo delovanje premierja in ministrov. Za zdaj so se odločili za vložitev interpelacije zoper vlado, na kateri bodo izpostavili tudi take kršitve, kot je nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, pri čemer pričakujejo odgovore ministrske ekipe. Če se bo slednja "pišmeuhovsko odzvala", bodo po njegovih besedah "zelo verjetno zelo resno razmislili o vložitvi ustavne obtožbe".

Makovec Brenčičeva je očitke iz interpelacije v celoti zavrnila kot neutemeljene. Povedala je, da je ministrstvo novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki naj bi odpravila neustavno stanje, pred kratkim poslalo v medresorsko usklajevanje.



Z novelo sicer nekoliko zamujajo, a to zato, ker želijo z njo vprašanje ustanavljanja in financiranja zasebnih šol urediti celovito. Tako bodo v novelo zajeti še drugi elementi v zvezi z delovanjem novoustanovljenih zasebnih šol, kot so pogoji ustanavljanja, pridobitev javne veljavnosti ter spremljanje kakovosti, je poudarila.

Čeprav bi v SD in DeSUS vprašanje financiranja zasebnih osnovnih šol raje reševali drugače, in sicer s spremembo ustave, so ministrico v včerajšnji razpravi podprli. V SD po besedah poslanke Marije Bačič ministrico podpirajo, ker je vsebina interpelacije "v absolutnem nasprotju z njihovim delom". Poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat pa je opozorila, da kar 12 odločb ustavnega sodišča ostaja neizvršenih. Zato je prepričana, da to ne more biti pravi vzrok za interpelacijo, pač pa gre za druge interese.

V ZL so menili, da se interpelacija vsaj navidezno skriva za izvrševanjem odločbe ustavnega sodišča, a da "nikakor ne smemo dopustiti, da neoliberalna ofenziva prodre tudi v osnovno šolstvo". Po njihovem je treba jasno ločiti med zasebnim in javnim šolstvom.

Podporo ministrici je izrazil tudi premier Miro Cerar, ki je na družbenem omrežju Twitter poudaril, je bila novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja poslana v medresorsko usklajevanje. "To je prvi korak na poti spoštovanja odločbe ustavnega sodišča. Energija in strokovnost ministrice zagotavljata uresničitev cilja," je dodal.

Nasprotno je po oceni SDS in njenega poslanca Franca Breznika ministrica od januarja lani imela zadosti časa za ureditev področja. Temelj za interpelacijo proti njej je po njegovih besedah "kovanje statusa quo in nedejavnost na tem področju".

Poslanka NSi Iva Dimic je poudarila, da ne pozna zasebnega šolstva, ampak le javni program, ki ga enako kot javne izvajajo zasebne šole. Poudarila je, da je ministričin odhod pričakovala že ob aferi z dodatki za stalno pripravljenost.

Za Bojana Dobovška (NP) pa je bistvo razprave o interpelaciji nespoštovanje odločb ustavnega sodišča in nedelovanje pravne države, kar je "nekako rak rana te vlade".

Novelo, ki naj bi odpravila neustavno stanje, je, kot rečeno, ministrstvo za izobraževanje v začetku novembra poslalo v medresorsko usklajevanje. V poslanski skupini SMC so včeraj povedali, da novelo podpirajo, ker da korektno izvršuje ustavno odločbo o financiranju zasebnega šolstva in dobro naslavlja pomen javnega in zasebnega. Podpreti jo nameravajo tudi v SDS, če ne bo, kot je dejal Lisec, "drugih podtaknjenih zadev".

Na drugi strani pa zanjo ni pretiranega posluha v preostalih dveh strankah koalicije. Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je napovedal, da novele ne podpirajo. V DeSUS so povedali, da bodo novelo še preučili, a tudi dodali, da so podporniki javnega.