benedetti in cavazza 8_1_120 (2) Odkrito.si

Ksenija Benedetti in Boris Cavazza: v ljubezni ne ...

transavia, letalo Svet24.si

Začelo se je s prdenjem, končalo z zasilnim ...

Finalisti Eme Svet24.si

Nepričakovano slovo Tanje in ManuElle in dvojno ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

milijonar Njena.si

Se še spomnite Revnega milijonarja?

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

Slovenija

Mahniča je Cerar "šokiral": To bi pričakoval od jugo oficirja, ne pa od ustavnega pravnika

Deli na:
Mahniča je Cerar "šokiral": To bi pričakoval od jugo oficirja, ne pa od ustavnega pravnika

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar je predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS) pozval, naj umakne predlog za sklic seje odbora.

Na njej naj bi ta teden govorili o pripravljenosti slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma.

Kot je v pozivu Mahniču zapisal predsednik vlade, je Slovenija odločna implementirati odločitev arbitražnega sodišča, a je implementacijo potrebno zagotoviti po politični poti, pri čemer vlada izhaja iz vladavine prava in članstva v evroatlantskih integracijah.

Cerar je še ocenil, da je iz tega razloga sklic parlamentarnega odbora za obrambo na temo pripravljenosti slovenske vojske na možne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma povsem neprimeren. "Delovanje Slovenije v mednarodnem prostoru namreč izhaja iz politike miru in nenasilja," je v pozivu zapisal premier.

Izrazil je tudi pričakovanje, da bo jasno stališče v tem primeru zavzel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je vrhovni poveljnik slovenske vojske.

Mahnič se je prek Twitterja že odzval na Cerarjev poziv in zapisal, da je nad pozivom predsednika vlade "šokiran".

Iz urada predsednika Pahorja pa so se za STA odzvali, da predsednik republike poudarja, da je odločitev o sklicu seje, določitvi dnevnega reda in vsebini posameznih točk v izključni pristojnosti odbora oz. državnega zbora kot samostojne veje oblasti. Predsednik Pahor to v celoti spoštuje, so poudarili v njegovem uradu.

Vendarle pa so dodali še, da je predsednik Pahor večkrat poudaril, "da je bil sporazum o načinu določitve meje dosežen po mirni poti in da mora biti po mirni poti tudi uveljavljen". "V interesu obeh držav je, da se vzdržita vsakršnih izjav ali ravnanj, ki bi lahko prispevala k poslabšanju odnosov. Prepričan je, da je le tako mogoče sporazumno uveljaviti arbitražno razsodbo o določitvi meje," so še sporočili iz Pahorjevega urada.

55. nujna seja parlamentarnega odbora za obrambo, ki bo zaprta za javnost, je sklicana za četrtek ob 16. uri.

Mahnič je na sejo poleg članov odbora na nujno sejo povabil med drugim ministrico za obrambo Andrejo Katič, načelnika generalštaba generalmajorja Andreja Ostermana ter predstavnike slovenske obveščevalno-varnostne agencije in obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo.

Arbitražno sodišče je 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in na morju. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo implementirala, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj da je izstopila iz postopka arbitraže.

Slovenija in Hrvaška sta v skladu z arbitražnim sporazumom dolžni v času šestih mesecev od razsodbe izvesti vse priprave za implementacijo razsodbe.