favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Luka Koper od Časarja in članov uprave zahteva 32 milijonov

Deli na:

Luka Koper je danes na sodišče v Kopru zoper nekdanjo upravo, ki jo je vodil Robert Časar, ter zoper nekdanji nadzorni svet vložila odškodninske tožbe. Skupna višina tožbenega zahtevka je 32,6 milijona evrov, so sporočili iz Luke Koper.

Luka Koper je danes na sodišče v Kopru zoper nekdanjo upravo, ki jo je vodil Robert Časar, ter zoper nekdanji nadzorni svet vložila odškodninske tožbe. Skupna višina tožbenega zahtevka je 32,6 milijona evrov, so sporočili iz Luke Koper.

Odškodninske tožbe se nanašajo na nekatere posle, ki jih je Luka Koper lotila v času prejšnje uprave in zaradi katerih naj bi v družbi kot posledica kršitve dolžnosti članov organov vodenja ali nadzora v družbi nastala škoda.

Predmet tožb zoper nekdanjo upravo so posli s podjetjem Grafist in podjetjema Adriasole in Ecoporto, odkup in rušenje skladišč na potniškem terminalu v Kopru, nakup nepremičnine z objektom Luna v Sežani in stroškovna upravičenost vodenja investicije podaljšanja prvega pomola.

V enem primeru, in sicer v zvezi z nakupom poslovnega deleža v slovaškem podjetju TT Invest, pa je Luka Koper tožbo vložila ne le zoper nekdanjo upravo, temveč tudi zoper nekdanji nadzorni svet.

Tožbe so bile vložene na podlagi poročila posebne revizije revizijske hiše Pricewaterhousecoopers (PWC), proučitve elementov odškodninske odgovornosti s strani odvetniških pisarn in cenitvenih poročil, še piše v sporočilu za javnost.

Pri ostalih poslih po navedbah iz Luke Koper zaenkrat ni bilo moč ugotoviti elementov odškodninske odgovornosti organov vodenja ali nadzora. "Uprava družbe bo zato tudi v bodoče ravnala s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika in bo, v kolikor bo ugotovljeno, da so izpolnjeni pogoji za vložitev odškodninskih tožb, zaščitila interese družbe," pravijo v Luki Koper.

"To je politično dejanje," je o vložitvi tožbdanes za STA dejal Robert Časar. Potrdil je, da je za vložitev tožb slišal, natančneje pa z njimi ni seznanjen. Tožbe so po njegovem neutemeljene, posebna revizija pa kljub dvema aneksoma po njegovem ni pokazala ničesar.

"Luka Koper dela uspešno zaradi naložb, ki smo jih izpeljali mi, kar je večkrat zatrdil tudi gospod Veselko," je še dejal Časar in pri tem izpostavil podaljšanje prvega pomola, nakup dvigal in dodatna skladišča. Tožbo mora najprej prejeti in se z njo konkretneje seznaniti, nato bo videl, kako bo ukrepal naprej, je še dejal.

Delničarji Luke Koper so na skupščini 26. marca izglasovali, naj uprava v šestih mesecih preuči obstoj odškodninske odgovornosti in zoper nekdanje vodstvo vloži odškodninske tožbe. Rok za vložitev odškodninskih tožb bi se iztekel v nedeljo.

Poleg predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja so bili med člani nekdanje uprave še Aldo Babič, Marjan Babič in Boris Marzi.