Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lovci za denar

Deli na:

Ulov medveda je za mnoge lovce zelo pomembna trofeja v lovski karieri. Tako pomembna, da so nekateri lovci za odstrel največjih primerkov pripravljeni plačati 6500 evrov in več. Na koncu ulova pripada lovcu trofeja, to je medvedova glava in kožuh, meso pa navadno prodajo. V veliko veselje nekaterih mesnic, pa tudi restavracij. Prav posebna specialiteta so namreč medvedje šape.

Ulov medveda je za mnoge lovce zelo pomembna trofeja v lovski karieri. Tako pomembna, da so nekateri lovci za odstrel največjih primerkov pripravljeni plačati 6500 evrov in več. Na koncu ulova pripada lovcu trofeja, to je medvedova glava in kožuh, meso pa navadno prodajo. V veliko veselje nekaterih mesnic, pa tudi restavracij. Prav posebna specialiteta so namreč medvedje šape.

V Sloveniji je po zadnji dostopni raziskavi, ki jo je opravil Oddelek za biologijo Biotehnične fakultete v Ljubljani, okoli 425 rjavih kosmatincev. Letos bodo v Sloveniji odstrelili 70 medvedov, od tega na kočevsko-belokranjskem območju 32, na notranjskem pa 30.

Odstrel naj bo!
Medvede lahko odstrelijo lovci – člani lovskih družin oziroma člani LPN, zelo pogosta pa je tudi komercialna prodaja odstrela. »Turistični lovci« si v tem primeru na določenem lovišču ali lovsko upravljavskem območju (naprej LPN) odkupijo pravico do odstrela po mednarodnem ceniku za ocenjevanje lovskih trofej. LPN lovskim gostom proda ves redni odstrel, medtem ko opravljajo izjemne odstrele (za medvede, ki delajo veliko škode in ogrožajo ljudi in premoženje) revirni lovci. »Cena za uplenjenega medveda je odvisna od CIC-točk, ki se uporabljajo v Sloveniji za ocenjevanje lovskih trofej. Pri rjavem medvedu se ocenjuje velikost kožuha (širnina in dolžina ter kakovost in dolžina dlake). Lahko povem, da je cena za medveda v prvi težnostni kategoriji (do 100 kg) povprečno okoli 2.000 EUR,« nam je povedal mag. Janko Mahne, vodja službe za LPN. Tak primerek velja na CIC-lestvici približno 200 točk. Ker točkovanje ni neposredno vezano na težo, ampak na velikost kožuha (teža je le posrednega pomena), si lahko predstavljamo približno težo medvedov, ki na CIC- lestvici veljajo več. Tisti, ki veljajo 300 točk, stanejo gostujočega lovca 6500 evrov, vsaka nadaljnja točka nad 300 pa se zaračunava 150 evrov.

Prihodki od ustreljenih medvedov gredo lovskim družinam ali LPN, na območju katerih je bil ulov. Gostujoči lovec mora ob tem še poravnati dnevno lovno pristojbino v višini 150 evrov. Če lovski gost zastreli medveda, mora plačati tisoč evrov odškodnine. Po ulovu pripada lovcu trofeja, to je medvedova glava in kožuh, meso pa prevzame ustrezna lovska družina ali LPN. Kožuh in glavo lahko preparirajo (in v določenih primerih balzamirajo), meso pa se navadno proda.

Pravila so pravila in jih je treba spoštovati: pri odstrelu medvedov je zelo pomembna teža na smrt obsojenih kosmatincev. Obstajajo tri težnostne kategorije (do 100 kg, med 100 in 150 kg in nad 150 kg) in za vsako se natančno določa število odstrelov. Največ odstrelov (letos 50 od skupaj 70) je za »lahkokategorne« medvede. Lovci in izvajalci odstrela pa morajo biti pri tej postavki zelo pozorni: če pod njihovimi streli pade pretežak medved, izda lovski republiški inšpektorat krivcu 420 evrov kazni ter mu odvzame trofejo. Posamezni OZUL, upravljavci LUO, imajo nato še dodatne sankcije, odvzem lovske licence za določen čas. Pravilnik o odstrelu je do lovcev toliko prijazen, da dopušča 20-odstotno odstopanje od dovoljene teže odstreljenega medveda.

VEČ V TISKANI IZDAJI