Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lojze Peterle za hrvaški Globus: Arbitražna razsodba je bolj naklonjena Hrvaški kot Sloveniji

Deli na:
Lojze Peterle za hrvaški Globus: Arbitražna razsodba je bolj naklonjena Hrvaški kot Sloveniji

Foto: Primož Lavre

»Epidemije še ni konec, lahko se zgodi, gre Slovenija lahko vnovič na led – ime kandidata je Marjan Šarec,« je evropski poslanec Lojze Peterle dejal za zagrebški tednik Globus. Grožnjo populizma vidi »na levi strani, a z desnim nasmehom«.

Bolj od populizma ga skrbi, ker izvorno demokratična stran oziroma desnica ni sposobna preprečiti niti ustavne večine. »Če z desne strani ne bo čudeža, bomo nadaljevali tako kot v preteklosti,« je bil črnogled Peterle, ki je sicer podrobno odgovarjal na vprašanje povezana z arbitražo.

Glede arbitražne razsodbe za katero ocenjuje, da je bolj naklonjena Hrvaški kot Sloveniji, je dejal, da ne vidi smisla vrnitvi z mednarodne ravni k politični bilaterali. Ta je zgodovinsko obremenjena in je zapustila grenak priokus.

Poudaril je, da prvič mednarodnopravno Hrvaški dosoja del Piranskega zaliva. Pismo predsedniku evropske komisije Junckerju je napisal, da ga je spomnil na pomen meje za Schengen in evropsko perspektivo Zahodnega Balkana.

Peterle je na vprašanje, ali je treba vzeti Poljski glasovalne pravice odvrnil, da bi raje videl več dialoga. »Upam, da sprememba v poljski vladi nudi to možnost. Predsedujoči evropskemu svetu Bojko Borisov je prejšnji teden jasno nasprotoval trdi roki v odnosu do Poljske. Diferenciacija v EU se sicer poglablja. Na drugi strani je jasno, da Unija brez močnih  skupnih imenovalcev ne more doseči svojih ciljev, ne doma in ne v svetu.«