stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Logar je Cerarju naštel krivce za bančno luknjo, Cerar mu očita javni linč

Deli na:
Logar je Cerarju naštel krivce za bančno luknjo, Cerar mu očita javni linč

Foto: Bobo

Redna oktobrska seja DZ se je začela z razpravo o bančni luknji. Anže Logar (SDS) je v poslanskem vprašanju premierju Miru Cerarju naštel imena ljudi, ki naj bi bili domnevno krivi zanjo, in danes delujejo v vladnih institucijah. "Takšen javni linč se mi zdi neprimeren," je v odgovoru izpostavil premier.

Logar je naštel imena ljudi, ki naj bi bili na funkcijah ob nastanku t.i. bančne luknje in danes delujejo v različnih vladnih oz. državnih institucijah. A Cerar mu je odgovoril, da nihče od navedenih ni bil ovaden, sploh pa ne pravnomočno obtožen. "Zato nimam oprijemljivega razloga, da bi menil, da naštete osebe niso primerne za opravljanje funkcije," je poudaril.

Večji del te zgodbe je sedaj na državnem tožilstvu, je povzel Cerar ter izrazil upanje, da bodo zadeve čim prej prišle do sodišč in do končnih razsodb. "Odločno smo se lotili preiskav, uvedli pa smo tudi več sistemskih ukrepov, da do tovrstnih zlorab ne bo več prihajalo," je dejal Cerar in menil, da so sprejeli tudi veliko sistemskih stvari, da bodo pristojni organi lahko končali delo.

Povzel je, da je bilo največ spornih kreditov najetih v obdobju 2004 do 2008. Policija je od leta 2013 do septembra letos zaznala 258 sumov kaznivih dejanj v bankah, podala 106 kazenskih ovadb za 138 kaznivih dejanj ter pri tem ovadila 157 bančnikov in škodo v teh postopkih ocenila na 456 milijonov evrov. "Od leta 2015 se število zaznanih kaznivih dejanj zmanjšuje, v preiskavi je še 35 sumov kaznivih dejanj," je nanizal statistiko.