sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljubljanski župan Janković naskakuje NLB po Blažu Brodnjaku

Deli na:
Ljubljanski župan Janković naskakuje NLB po Blažu Brodnjaku

Foto: Bobo

Stanislav Brodnjak je za sina Blaža Brodnjaka »stopil na plin«, lobiral naj bi za to, da (p)ostane predsednik uprave NLB.

Potem ko je bil odstopljen Janko Medja, so se poznavalci čudili, da Blaž Brodnjak, član uprave in bančnik, ki ga je v največjo državno banko pripeljal Medja, ni samo obstal, ampak je postal v. d. predsednika uprave. Očitno je »spor« med Banko Slovenije (Boštjan Jazbec) in SDH (Marko Jazbec) toliko zglajen, da bo tudi Blaž Brodnjak (poleg že znanega kandidata Iga Grudna, nekdanjega predsednika izredne uprave Probanke) kandidiral za novega šefa NLB. Še več. Nikakor ni brez možnosti, čeprav še ni povsem razčiščeno njegovo delovanje med letoma 2005 in 2009, ko je bil član uprave Bawaga, ki je bil med največjimi financerji Istrabenza. Toda očitno se pozna vpliv njegovega očeta Stanislava Brodnjaka, ki seveda ni kdorkoli.

Stanislav Brodnjak je 65-letni diplomirani pravnik. Bil je pomočnik generalnega direktorja SDK RS, nato pa dolgo časa tesen sodelavec ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ko je bil še v Mercatorju. Bil je »specialist« za nepremičnine in je kasneje prevzel vodenje družbe Mercator – H, Mercatorjeve hčerinske firme na Hrvaškem. Ko je Mercator prevzel Toni Balažič, so prišle na dan nekatere premoženjske transakcije na Hrvaškem, za katere je bil odgovoren prav Brodnjak, bil naj bi tudi za spornim nakupom hrvaške trgovske verige Getro, kot so pred tremi leti poročale Slovenske novice. Vpleten je bil tudi v razvpiti Mercatorjev nakup zemljišča v Nišu (nedavno je bil skupaj z Zoranom Jankovićem oproščen obtožb o zlorabi položaja), imel je tudi delež v družbi  KLM, katere cilj je bil prevzem »najboljšega soseda«, a je druga Janševa vlada prej odstavila »ljudskega direktorja« Jankovića.

Zaradi tesnih povezav naj bi se za Blaža Brodnjaka zavzel tudi župan Janković, saj naj bi med nedavnim srečanjem s premierjem Mirom Cerarjem rekla besedo ali dve tudi o NLB. In Janković zna biti hvaležen, mogoče z kakšnim manjšim infrastrukturnim posegom pred domom določenega političnega vplivneža. Tako bo vse ostalo »v družini«, vse pa je zdaj odvisno od tega, ali bo za upravo NLB kandidiral tudi Borut Jamnik.

Nedavno je Blaža Brodnjaka komentator na portalu Žurnal24 pod vzdevkom Ronald Reagan komentiral takole: »Blaž Brodnjak, sin Stanislava Brodnjaka, ki je v Mercatorju spravil v žep veliko milijonov eurov – preizkušen Jankovićev kader.
Jabolko ne pade daleč od drevesa. Sposobni samo za polnjenje žepov brez dela. Fuj, nesnage ...«