palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ljuba Sirca Udbi ovajal Mitja Meršol, akcije podpisoval Janez Zemljarič

Deli na:
Ljuba Sirca Udbi ovajal Mitja Meršol, akcije podpisoval Janez Zemljarič

Foto: arhiv Reporterja

Ljuba Sirca so se komunisti bali in ga hkrati sovražili.

Ves čas ga je spremljala Udba, operativno ga je obdeloval in ovajal med drugimi nekdanji urednik Dela Mitja Meršol, načrte za akcije zoper njega je podpisoval Janez Zemljarič, nekdanji šef slovenske Udbe, danes »podjetnik«. »Izvršiti akcijo totalnega in operativnega pokrivanja Sirca, vključno s specialnimi akcijami,« je zapisano v programu dela Službe državne varnosti (SDV) med novembrom 1974 in decembrom 1975, ki ga je v knjigi Zbrana dela Janeza Zemljariča objavil Roman Leljak.

Ljubu Sircu, velikemu domoljubu in svobodomiselnemu ekonomistu, ki je pretekli teden umrl star 97 let, je Udba dala kodno ime »utopist«. Neusmiljenega kritika socializma so udbovci spremljali, odkar je leta 1955 pobegnil v tujino. V montiranem Nagodetovem procesu 1947. je bil obsojen na smrt, nato so kazen spremenili v zaporno, izpuščen je bil leta 1954. Najprej je odšel v Švico, nato v Britanijo. Udba ga je imela za »del emigracije, ki je našla (…) svojo statično eksistenco, odvisno od emigrantskih družb, in kjer čaka na čas, ko bo skušala uveljaviti svoje družbene in politične smotre – kontrarevolucijo«. Ker je bil s svojimi knjigami za komuniste grožnja, so v Zemljaričevem programu zapisali, da je problematične rojake možno nevtralizirati »le z eliminacijo«.

Sirc je bil ves čas v smrtni nevarnosti, njegova udbovska senca je bil med drugim tudi Mitja Meršol, ki je kot zaposlen na BBC spremljal še Sirčeve povezave, denimo Vinka Levstika (kodno ime »hotelir«). Ko je bil šef Udbe Zemljarič, si je zadal za cilj: »pasiviziranje emigrantskega in drugega sovražnega delovanja Ljube Sirca proti SFRJ«. Med operativnimi nalogami zoper Sirca so bile zapisane: izvršiti represivne ukrepe proti starejšim zvezam Ljuba Sirca v Sloveniji; onemogočiti prejem študijskih gradiv iz SFRJ; zastrašiti slovenske ekonomiste, ki so z njim v stiku; opraviti informativne pogovore z njegovimi zvezami; v času njegovega bivanja v Celovcu in Beljaku izvršiti specialne akcije.

Ljuba Sirca je Udba v svojih dokumentih predstavila takole: »Emigrant Ljubo Sirc je bivši represiranec (Nagodetova skupina), aktivist zmernejšega krila Slovenske demokratske stranke (SDS) in Slovenske pravde (SP), sodelavec tako imenovanega študijskega centra za jugoslovanske zadeve v Londonu, avtor več sovražnih publikacij ter osumljen delovanja za britansko in zahodnonemško obveščevalno službo.« Za Udbo je bil del slovenske politične emigracije, ki »predstavlja močno odtujeno skupino z revolucijo radikalno preseženih struktur bivše meščanske družbe.« Sirc in njemu podobni (Vinko Levstik, Ciril Žebot, Dušan Lajovic, Dušan Plesničar ali Franc Jeza) so pomnili, kot je zapisala Udba, »trajno grožnjo našemu sistemu, zlasti ko se povezujejo z zunanjimi in notranjimi sovražniki« in pri tem vztrajajo »na predrevolucionarnih pozicijah kot eksponent velikih sil na zahodu«.