Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Likovičeva bi postavila ultimat Hrvatom; Pahorja in Erjavca obtožuje, da sta zavozila arbitražo

Deli na:
Likovičeva bi postavila ultimat Hrvatom; Pahorja in Erjavca obtožuje, da sta zavozila arbitražo

Foto: Primož Lavre

Kandidati, ki se bodo pomerili na volitvah predsednika republike, so za STA odgovarjali na vprašanje, kakšna je po njihovem mnenju najboljša pot do implementacije odločbe arbitražnega sodišča. Prav tako so ocenili odnose Slovenije s sosednjimi državami.

Vrstni red odgovorov je enak vrstnemu redu, po katerem bodo predsedniški kandidati navedeni na glasovnicah.

Suzana Lara Krause (SLS)

Še pred začetkom arbitraže sem bila mnenja, da ne bo prinesla optimalne rešitve. Težko nekdo tretji odloči o tem, kje je meja med državama, ki sta v preteklosti sodili v isto federacijo. Še posebej, če ima ena od njiju mejne spore z vsemi sosedami, ki so bile nekdaj del te federacije. Po dokončni in zavezujoči razsodbi sodišča je prav, da to odločitev spoštujemo.

Menim, da je implementacija mogoča samo s spoštovanjem obeh strani, s konstruktivnim dialogom in diplomacijo, nikakor ne s silo. Slovenija mora tudi sistemsko urediti status in poskrbeti za Slovence, ki so ostali na drugi strani meje.

Angelca Likovič (Za otroke!)

Meja mora biti pravično določena. Hrvatje so dolgo časa pripravljali teren za to, kar je naredila arbitraža. Najprej so (v zaselkih ob meji op. p.) priklopili svojo vodo, potem elektriko, na koncu pa še vpisali v svojo zemljiško knjigo. Slovenska politika pa nič. Kaj bo s to arbitražo, pa vprašajte kar Boruta Pahorja in Karla Erjavca, ki sta jo zavozila. Nastavila sta vse ljudi, ki so zavozili. Bajno smo plačevali pravnike, ki sedaj prestopajo na hrvaško stran. Mejo se da mirno določiti samo z dogovorom.

Če bom izvoljena, bom Hrvaški dala tri mesece, da se odloči. Sicer bo treba ugotoviti, da je to še en propadel poskus.

Maja Makovec Brenčič (SMC)

Sodba mednarodnega arbitražnega sodišča je končna, nedvoumna in zavezujoča za obe strani. Slovenija jo bo izvrševala v dobri veri, kot to nalaga mednarodno pravo, ki ga naša država strogo spoštuje. Pričakujem, da bo enako ravnala tudi Hrvaška.

Kot predsednica republike pa imam to možnost, da se tako širše v mednarodni skupnosti kot v stalnih skupnih pogovorih s predsednico na Hrvaškem zavzemam, da skozi miren in preudaren dialog na različnih ravneh med obema stranema najdemo skupni jezik in na obeh straneh zagotovimo, da se sodba do popolnosti implementira. Brez razgretih strasti in dodatnih napetosti.

Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija)

Slovenija arbitražne odločbe ne sme implementirati, kajti gre za nacionalno veleizdajo. Še dobro, da Hrvaška arbitražne odločbe ne priznava. Zato je treba le razglasiti, da je ne priznava tudi Slovenija. Sledi vrnitev k meddržavnim pogovorom. Kot temelj meje s Hrvaško moramo zastopati znane meje slovenskih zgodovinskih dežel, ki smo jih leta 1918 prinesli v Kraljevino SHS.

Odnosi Slovenije s sosednjimi državami so slabi in v našo škodo. Krive so levo-desne parlamentarne stranke in vse vlade ter predsedniki, ki niso delali za interese naše države in ljudstva. Potrebujemo korenite spremembe na tem področju in tokratne volitve predstavljajo pravo priložnost za to.



Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca)

Prvi pogoj je enotnost zunanje politike. To, da predsednik vlade in zunanji minister govorita eden čez drugega v tujini, je nesprejemljivo! S silo ne bomo naredili nič, temveč samo z instrumenti prava in diplomacije. Diplomacija, kot obrt, mora dobiti veljavo pred neusklajeno dnevno politiko. Hrvaški je treba jasno povedati, da je edina možnost implementacija razsodbe, brez "poljubov in objemov".

Sicer so odnosi z drugimi sosednjimi državami dobri, pozorni moramo biti na spoštovanje pravic slovenske manjšine.

Borut Pahor (neodvisni kandidat)

Slovenija in Hrvaška sta spor rešili po mirni poti in Slovenija si bo prizadevala, da bo odločitev sodišča po mirni poti tudi uveljavila. To je mogoče samo v dialogu s Hrvaško in ob jasnem pričakovanju in podpori Evropske unije, da se bo to v razumnem roku tudi zgodilo. Naj dodam, da je bila tudi ob sklenitvi arbitražnega sporazuma vloga EU izjemnega pomena.

Slovenija in Hrvaška sta zdaj skupaj v EU. To jima omogoča, da najdeta način za uveljavitev sodbe arbitražnega sodišča, saj je primerna ureditev življenjskih pogojev ljudi na eni in na drugi strani meje spričo skupnega članstva v EU zdaj veliko lažja.

Ljudmila Novak (NSi)

Prepričana sem, da je pot do implementacije odločbe arbitražnega sodišča samo ena. To pa je prek Evropske komisije, ki lahko s svojimi pristojnostmi na Hrvaško vrši pritisk, da sprejme odločitev, ki jo je prineslo arbitražno sodišče. V praksi so se namreč vse ostale možnosti zaradi nepripravljenosti Hrvaške izkazale za neizvedljive. Prek diplomacije si mora Slovenija pridobiti zaveznike, ki ji bodo na tej poti do implementacije pomagali.

Odnose z sosednjimi državami ocenjujem kot dobre, stalne probleme imamo le v odnosih s Hrvaško.

Romana Tomc (SDS)

Dejstvo je, da je odločitev za Slovenijo slaba, zato nimamo razlogov za slavje. Izgubili smo ozemlja, ki so bila od nekdaj slovenska, ostali smo brez teritorialnega dostopa do mednarodnih voda, meja na kopnem pa je povsem neživljenjska. To dokazuje, da je bil arbitražni sporazum ena velika napaka. Napaka je bilo njegovo sprejetje, delovanje Slovenije v procesu odločanja in sedaj tudi zaletavo uvajanje odločitve.

Čeprav je sodba arbitražnega sodišča mednarodnopravno zavezujoča, je Slovenija ne more enostransko implementirati. Menim, da čas dela za nas, vendar pa ga mora naša diplomacija pametno izkoristiti.

*Pojasnilo: STA je vse kandidate pozvala, da predstavijo svoja stališča o aktualnih vprašanjih in jim namenila enak prostor. Skrajšali smo nekatere odgovore, ki so bili bodisi predolgi bodisi so vsebovali žaljive, nestrpne izjave ali klevete, katerih objava bi bila v nasprotju z uredniško politiko in internimi pravili STA za spremljanje kampanje. Iz volilnega štaba Borisa Popoviča (Slovenija za vedno) odgovorov niso posredovali.