palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Letališče brez Jožeta Pučnika?

Deli na:
Letališče brez Jožeta Pučnika?

Nov terminal

Spomnimo se polemik, ko je slovenska vlada leta 2007 poimenovala glavno slovensko letališče po Jožetu Pučniku. Ali se zdaj lahko zgodi, da bo Pučnikovo ime po desetih letih skoraj neopazno, ne da bi bila o tem obveščena širša javnost, izginilo s pročelja terminala kot tudi z vozovnic, spletnih strani in uradnih dokumentov letališkega podjetja?

V družbi Fraport AG, ki je od 31. marca 2015  stoodstotna lastnica Aerodroma Ljubljana, d. o. o., so se odločili za preimenovanje podjetja. Tako naj bi bila zagotovljena večja prepoznavnost, ugled in konkurenčnost tega podjetja v mednarodnem okolju.

Od 20. aprila 2017 se novo ime letališča s pripadajočim logotipom pojavlja v skrajšani različici kot Fraport Slovenija. Za omembo Slovenije v imenu so potrebovali dovoljenje, ki jim je bilo izdano s sklepom vlade. V daljši različici se zapisuje kot Fraport Slovenija, upravljanje letališč, vsi drugi podatki o družbi naj bi ostali nespremenjeni.

Ko se ob tem sprašujemo, ali to pomeni, da je iz imena letališča že povsem izginilo ime Jožeta Pučnika, velja omeniti pojasnilo poslovodnega direktorja Zmaga Skobirja in Christopha Nankeja, predsednika odbora vlagatelja Fraport Slovenija.

Po novem se bo za označevanje letališča (destinacije) uporabljalo ime Ljubljana Airport, Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana pa je »stvarno ime poslopja« in se bo uporabljalo še naprej. V katerih primerih? Bolj se zdi, da se letališče z imenom Jožeta Pučnika sploh ne bo več omenjalo in da ga ne bo mogoče najti niti na letalskih vozovnicah, kot je bilo doslej.

Ob predvideni širitvi obstoječega potniškega terminala pa bo, kot razkriva fotografija računalniškega prikaza zunanje podobe novega terminala, izginilo še Pučnikovo ime s pročelja objekta.