reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak zanika sodelovanje s Tromblonom pri akciji sredi Piranskega zaliva

Deli na:
Leljak zanika sodelovanje s Tromblonom pri akciji sredi Piranskega zaliva

Foto: Primož Lavre

Hrvaški veteran Petar Janjić z vzdevkom Tromblon, ki je napovedal organizacijo "regate za razum" sredi Piranskega zaliva, je med drugim napovedal tudi sodelovanje "prijateljev intelektualcev iz Slovenije na čelu z Romanom Leljakom" in slovenskih veteranov. Leljak sodelovanje z Janjićem pri tej akciji zanika, prav tako glavni veteranski združenji.

Publicist Roman Leljak, ki je sicer precej aktiven tudi na Hrvaškem, je za STA povedal, da je Janjića doslej srečal enkrat in to pred leti. "Z njim nimam kontaktov," je zatrdil.

Poudaril pa je, da "pri kakršnikoli akciji, v kateri bi se izvajalo dokazovanje moči, pri demonstracijah ali kaj podobnega nisem zraven in nikoli se kaj takšnega nisem dogovarjal s Tromblonom niti z nobenim drugim".

"Vsako podpihovanje tega primera v Piranskem zalivu je nesmiselno. To je problem politikov, ki ga morajo rešiti, ne pa da s tem obremenjujejo navadne ljudi," je še menil. Tromblon "od mene vsekakor ne bo imel in tudi ni dobil nobene podpore za kakršnekoli demonstracije in prikazovanje moči," je še poudaril Leljak v izjavi za STA.

"Bom pa podprl vse, konec koncev tudi njega, ki bodo politike z demokratičnimi, kulturnimi sredstvi in z raznimi dopisi pozvali in od njih zahtevali, da politika to čim prej reši," je še dejal.

Janjić je sicer v ponedeljek, potem ko je potekel petdnevni ultimat, ki ga je za rešitev spora o meji s Slovenijo dal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, za 3. februar napovedal organizacijo "regate za razum Piranski zaliv - Savudrijska vala". S to akcijo želi, kot je dejal, "pospešiti reševanje spora o meji med državama".

V akciji naj bi se udeleženci - napovedal jih je več kot 300 - z najetimi turističnimi ladjami podali na "danes mednarodno priznano morsko mejo med Hrvaško in Slovenijo", torej na sredino Piranskega zaliva, kjer mejo v nasprotju z arbitražno razsodbo še vedno vidi Hrvaška. Tam naj bi izvedli spominsko komemoracijo za umrle in pogrešane hrvaške vojake.

Janjić je v ponedeljek dodal še, da pričakuje tudi "odgovor svojih prijateljev intelektualcev iz Slovenije na čelu z Romanom Leljakom in Zveze veteranov vojne za Slovenijo".

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo so njegove navedbe zanikali že v petek, ko je prav tako napovedal sodelovanje te zveze. Poudarili so, da "niso bili in niso v nikakršnih stikih" z njim.

"Zveza veteranov vojne za Slovenijo je vseskozi stala na stališču in še vedno meni, da je sodbo arbitražnega sodišča treba spoštovati in njena določila udejanjiti," je za STA sporočil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, generalmajor Ladislav Lipič.

Stališče zveze veteranov vojne za Slovenijo je danes ponovil tudi generalni sekretar zveze Mitja Jankovič. Pri tem je dodal še, da se o kakem sodelovanju pri tej akciji tudi niso pogovarjali z Leljakom.

Sodelovanje z Janjićem pri tej akciji so zanikali tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Predsednik tega združenja Aleš Hojs je za STA pojasnil, da sicer sodelujejo z več hrvaškimi veteranskimi združenji, v omenjeni akciji pa z Janjićem zagotovo ne.