pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak: Silvo Gorenc je med osumljenimi za umor hrvaških novinarjev v Münchnu

Deli na:
Leljak: Silvo Gorenc je med osumljenimi za umor hrvaških novinarjev v Münchnu

Foto: Primož Lavre

Publicist Roman Leljak je danes predstavil novo knjigo s sodelavci nekdanje Službe državne varnosti (SDV), v kateri je večinoma objavil prvi del imen sodelavcev s t. i. seznama Udba.net. Po besedah Leljaka je novost knjige ta, da je v njej objavljen tudi natančen šifrant, iz katerega je mogoče razbrati, kakšno vlogo je nekdo opravljal za SDV.

Leta 2003 je namreč slovenski podjetnik v Avstraliji Dušan Lajovic na spletnem naslovu udba.net objavil Centralno aktivno evidenco, ki jo je v prejšnjem sistemu vodila uprava za informatiko pri republiškem sekretariatu za notranje zadeve in je vsebovala seznam sodelavcev SDV. Težava omenjene objave je po besedah Leljaka bila, da zraven ni bilo natančne razlage, kaj pomeni šifra pred posameznim imenom, zaradi česar si je javnost vlogo posameznikov razlagala napačno.

Zdaj Leljak v knjigi, ki jo je predstavil na novinarski konferenci, objavlja po njegovih besedah natančen in pravilen šifrant. Objavlja tudi seznam imen (od črke A do L) iz Centralne aktivne evidence. Slednjo je, kot je povedal, lani na originalnih mikrofilmih pridobil od Lajovica in tudi že predal Arhivu RS.

V knjigi so po besedah Leljaka tisti, ki so bili rojeni od okoli leta 1940 do okoli leta 1970 in so s SDV sodelovali med leti 1960 in 1990. Pri tem je imena razvrstil na štiri kategorije: "zaposleni v SDV in ostali viri", "rezervni in opuščeni sodelavci SDV", "registrirani sodelavci SDV" in "sodelavci organov varnosti JLA".

Pridobljeni mikrofilmi po besedah Leljaka vsebujejo zgolj seznam sodelavcev SDV, ne pa tudi dosjejev o tem, kaj so počeli, saj naj bi bili ti večinoma uničeni. "Da pa seznam jasno pove, da je bil nekdo uslužbenec SDV", pravi Leljak in dodaja, da ni srečal še nikogar, ki bi bil v knjigi evidentiran kot sodelavec, pa dejansko to ni bil. O znanih imenih, ki jih najdemo na seznamu, pa Leljak zaradi slabih izkušenj iz preteklosti ne želi govoriti.

Pred danes predstavljeno knjigo z naslovom Špiclji Udbe 2 (A-L) je sicer Leljak objavil že dve knjigi z imeni sodelavcev SDV - Speča Udba in Špiclji Udbe. Kot je dejal, se mu do danes še nihče ni pritožil zaradi netočnih podatkov.

Leljak je danes tudi povedal, da je nemška policija na zahtevo nemškega tožilstva začela preiskavo umora treh hrvaških novinarjev v Münchnu leta 1968, pri čemer je po njegovih besedah med osumljenimi tudi Silvo Gorenc, ki je bil v tistem času načelnik slovenske SDV.

Leljaka so nemški organi pregona že zaslišali, predal pa jim je tudi že nekatere dokumente. V Arhivu RS je, kot je povedal, namreč našel dokument s podpisom Gorenca, iz katerih je po njegovih besedah razvidno, da je umor načrtovala slovenska SDV.