podgana Svet24.si

Foto: V konzervi rjavega fižola našel truplo ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak o obsodbi Perkovića in Mustača: Potrdilo, da je bila SDV zločinska organizacija

Deli na:
Leljak o obsodbi Perkovića in Mustača: Potrdilo, da je bila SDV zločinska organizacija

Foto: Bobo

Slovenski publicist Roman Leljak je danes po obsodbi nekdanjih pripadnikov jugoslovanske varnostne službe Josipa Perkovića in Zdravka Mustača v Münchnu na dosmrtni zapor zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji leta 1983 za STA izrazil zadovoljstvo, saj to "pomeni potrditev mojega raziskovalnega dela Udbe".

"Gre za prvo sodno odločbo, ki potrjuje, da je bila Služba državne varnosti (SDV) zločinska organizacija, ki se je ukvarjala tudi z likvidacijami in ugrabitvami," je Leljak dejal za STA.

Sam meni, da bo odločitev münchenskega sodišča pomagala tudi v odločitvah salzburškega tožilstva in sodišča v drugih zadevah. Nemčija namreč nadaljuje s preiskavo še drugih zločinov, ki so se zgodili na področju Nemčije, v katerih je bila vključena tudi slovenska Udba, predvsem v umor treh novinarjev, je še pojasnil Leljak.

Z odločitvijo nemškega sodišča je zelo zadovoljen, ker gre za potrditev njegovega raziskovalnega dela Udbe. Prav tako je še dodal, da je bila leta 1990 odločitev takratnega vodstva nepravilna, ker s SDV ni prekinila sodelovanja. "Morali bi oblikovati popolnoma novo službo v Sloveniji, a je Slovenija z istimi kadri delovala delo in deluje še danes," je za STA še povedal Leljak.

Sodišče v Münchnu je Perkovića in Mustača, ki so jima sodili zaradi sodelovanja pri umoru Đurekovića, danes obsodilo na dosmrtni zapor. V obrazložitvi je sodišče pojasnilo, da sta imela oba pomembno vlogo v hrvaški SDV, ki je sprožila in izvedla umor Đurekovića. Obenem pa je zavrnilo trditve obrambe, da je bila za likvidacijo Đurekovića zadolžena zvezna raven SDV (sicer znane tudi kot Udba).

Tudi Leljak, ki je v postopku nastopil kot izvedenec, je ves čas zagovarjal stališče, da so vse likvidacije jugoslovanske SDV vodile in izvajale republiške SDV, medtem ko jih je zvezna SDV le koordinirala.