bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

maribor Ekipa24.si

Maribor zavit v črno: Umrl nekdanji nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Laški imperij se ruši

Deli na:

Skupina Pivovarna Laško in Infond Holding bosta z mednarodnim javnim razpisom začela zbirati ponudbe za odkup približno 48-odstotnega deleža v Mercatorju. Razpis bo po besedah prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota objavljen v roku enega tedna, iskali pa bodo ravnotežje med ceno in možnostjo razširjenega asortimana Laškega.

Skupina Pivovarna Laško in Infond Holding bosta z mednarodnim javnim razpisom začela zbirati ponudbe za odkup približno 48-odstotnega deleža v Mercatorju. Razpis bo po besedah prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota objavljen v roku enega tedna, iskali pa bodo ravnotežje med ceno in možnostjo razširjenega asortimana Laškega.

Pivovarna Laško in Infond Holding sta se za mednarodni javni razpis, ki bo predvidoma zaključen do konca marca prihodnje leto, odločila iz poslovnih razlogov, saj lahko na ta način dosežeta pri morebitnih interesentih najboljše pogoje. Šrot poudarja, da Mercatorja ne bodo prodajali finančni instituciji, temveč trgovcu, "Želimo, da nam kupec Mercatorja odpre trgovske poti," pravi.

Direktor Pivovarne Laško Boško Šrot je danes na novinarski konferenci v Laškem zatrdil, finančna kriza ni razlog za prodajo Mercatorja, temveč so se za prodajo po njegovih besedah odločili, "ker država preko urada za varstvo konkurence izvaja teror nad Pivovarno Laško". Po njegovem prepričanju je šlo pri odločitvah urada za škandalozne in povsem politične odločitve brez pravih pravnih podlag na škodo družbe.

Pivovarna bo še naprej vodila pravne postopke tudi na ravni EU, s katerimi bo po Šrotovih besedah dokazala, da je bila povezava med Mercatorjem in skupino Pivovarna Laško skladna z zakonodajo. Prvi mož Laškega in posredni lastnik družbe Infond Holding, ki je največji posamični lastnik Pivovarne Laško in lastnik 23 odstotkov Mercatorja, je napovedal tudi odškodninsko tožbo zoper državo.

Infond Holding, ki je v minulih dneh sicer dobil dovoljenje varuha konkurence za prodajo Mercatorja avstrijskemu Raishopu, se je za skupen nastop s Pivovarno Laško pri prodaji odločil zato, ker ni jasno, kako bi se v času mednarodne finančne krize na prodajo deleža Infond Holdinga odzvali Avstrijci. Kot je zatrdil direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar, bi se lahko kupec zaradi spremenjenih razmer na trgu odločil, da deleža v Mercatorju ne bi odkupil po sklenjeni pogodbi. "Zato smo skupaj s Pivovarno Laško pristopili k prodaji skupnega deleža, s ciljem iztržiti čimveč," je zatrdil Rutar.

Urad za varstvo konkurence ni seznanjen s tem, da želi skupina Pivovarna Laško prodati svoj delež v Mercatorju. "To je za nas novost, vendar je glede na naše postopke tudi korak v pravo smer," je za STA povedal direktor urada Jani Soršak.

Kot je pojasnil Soršak, Pivovarna Laško še ni zaprosila za odobritev prodaje deleža v Mercatorju. Prošnjo za prodajo pa je varuh konkurence dobil in odobril Infond Holdingu, družbi, ki je 23-odstotni lastnik Mercatorja in največji lastnik Pivovarne Laško. Infond Holding je sicer preko povezanih družb v solasti predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota.

Raishop Holding ne želi komentirati odločitve skupine Pivovarna Laško, da bo skupaj z Infond Holdingom, svojim večinskim lastnikom, prodala več kot 46-odstotni delež Mercatorja na mednarodnem razpisu. V družbi niso želeli ne zanikati ne potrditi, da jih poleg deleža Infond Holdinga v Mercatorju zanima tudi delež Laškega v "najboljšem sosedu."

Kot je za STA povedal Tomaž Zaviršek iz družbe Vitoma PR, ki skrbi za odnose za javnostmi družbe Raiffeisen Investment, lastnice Raishop Holdinga, Avstrijci dogodke spremljajo, komentirali pa jih bodo, ko se bodo z njimi bolje seznanili.

Tu gre tako za odločitev varuha konkurence, ki je konec oktobra Infond Holdingu dovolil prodajo 23 odstotkov Mercatorja Raishop Holdingu, kot tudi današnjo objavo Laškega, da bodo prodali svoj delež v Mercatorju, je pojasnil Zaviršek.

Spomnimo, da je Infond Holding 5. junija letos z družbo Raishop Holding, hčerinsko družbo Raiffeisen Investmenta z Dunaja, sklenil pogodbo o prodaji 23-odstotnega deleža Mercatorja. Pogodba je bila sklenjena pod odložnim pogojem pridobitve soglasja za prodajo urada za varstvo konkurence.

UVK je konec julija zavrnil soglasje za prodajo deleža Infond Holdinga v Mercatorju, zaradi česar je mariborska finančna družba vložila tožbo zoper varuha konkurence. Infond Holding je nato v začetku oktobra vnovič zahteval odpravo prepovedi razpolaganja s 23 odstotki delnic Mercatorja oz. izbris vseh prepovedi zastav na omenjenih delnicah. Kot omenjeno, jim je urad konec oktobra iz pravnih razlogov prodajo dovolil.