mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Laščani proti vladi

Deli na:

Pivovarna Laško meni, da je reševanje Mercatorja le krinka za politične apetite. Pivovarna namreč redno in nemoteno odplačuje svoje finančne obveznosti, so danes sporočili iz laške pivovarne in dodali, da je družba vse kredite, ki jih ima pri bankah, najela po tržnih pogojih in jih v skladu s pogodbami tudi odplačuje.

Pivovarna Laško meni, da je reševanje Mercatorja le krinka za politične apetite. Pivovarna namreč redno in nemoteno odplačuje svoje finančne obveznosti, so danes sporočili iz laške pivovarne in dodali, da je družba vse kredite, ki jih ima pri bankah, najela po tržnih pogojih in jih v skladu s pogodbami tudi odplačuje.

"Zato so napovedi o zasegu delnic Mercatorja zgolj politična manipulacija, ki razkriva dejanske apetite politike po kabinetnem upravljanju slovenskega gospodarstva," je družba zapisala v sporočilu za javnost in dodala: "Če država želi delež v slovenskem trgovcu, lahko odda konkurenčno ponudbo za nakup le-tega."

Navidezno reševanje Mercatorja in politična diskriminacija potencialnih investitorjev kaže na nespoštovanje in nepoznavanje osnovnih pravil EU, poudarjajo v pivovarni in dodajajo, da bodo posledice "tega političnega spodrsljaja ponovno na plečih slovenskih družb".

Ob tem pojasnjujejo, da Nova Ljubljanska banka (NLB) ni imela strokovnih razlogov za nepodaljšanje kreditov, saj družbe v sistemu redno poravnavajo svoje obveznosti, vsi krediti pa so ustrezno zavarovani. "Niti ni strokovnih razlogov, da kreditov ne bi podaljšali za več kot pol leta," poudarja pivovarna.

Grožnja z ustanovitvijo posebne družbe za zasežene delnice je z vidika Pivovarne Laško povsem nepotrebna. Kaže pa na to, da bi "nekateri pripadniki stare-nove politike želeli zopet pridobiti nadzor nad gospodarstvom in morebiti celo postati največji kapitalisti na davkoplačevalski račun ter tako vrniti kolo časa nazaj, ko se je še dalo iz kabineta premiera upravljati vse sfere družbenega življenja in deliti službe v gospodarstvu, tako kot so enkrat že kadrovali v Mercatorju".

Družbe v skupini Pivovarna Laško, kot navajajo v družbi, so sicer v odličnem stanju, kapitalsko ustrezne in tudi tržno zanimive za tuja podjetja. To pomeni, da lahko Pivovarna Laško svoje dolgove v najslabšem primeru poravna s prodajo teh družb.

Ob vsem tem Laščani še izpostavljajo, da je sestankovanje vlade in iskanje rešitev za družbo Mercator brez njegovih lastnikov zgolj jalovo početje, ki vlado in slovenske državljane oddaljuje od spopadanja z resničnimi problemi, kot so brezposelnost in propadanje podjetij.

"Zdajšnja vlada pozablja, da je prav Pivovarna Laško zmeraj zagovarjala slovensko lastništvo v pomembnejših družbah in da je do postopka o prodaji deleža v družbi Mercator prišlo prav zaradi političnih pritiskov. Nedopustno je, da politika želi do lastništva priti z izvajanjem političnega pritiska na banke in z javno diskriminacijo potencialnih investitorjev, s čimer nespretno neti medsosedske spore. Slovenija je nenazadnje članica EU, ki ima povsem jasna načela glede prostega pretoka blaga, storitev, ljudi in kapitala," so še zapisali.

Dodajajo, da je glede na izkušnje z lastništvom države v gospodarskih družbah jasno, da država nima potenciala za uspešno vodenje gospodarskih družb. "Ne ta in ne prejšnja politična opcija nista kadrovali po sposobnostih, temveč po lojalnosti ljudi, ki sta jih nastavili. Po drugi strani pa je mnogo družb, ki so v posredni ali neposredni večinski lasti države, v resnih težavah. Prav tam bi morala vlada, ki nosi vso odgovornost za upravljanje teh družb, uporabiti vzvode za ukrepanje."

Laščani sicer na koncu sporočila pravijo, da je potrebno umiriti "to politično kampanjo, ki močno načenja osnovna demokratična načela v Sloveniji. Naj država raje skrbi za pravni red, ki ne vzbuja skrb in strahovladje. Da ne bodo slovenski gospodarstveniki primarno okupirani s skrbjo, da bodo njihove pisarne pospravljene in pripravljene za nove represivne politične akcije."

Medtem ko premier Borut Pahor javno komentira, da se ne sme in ne more vmešavati v odločitve tako gospodarstva kot tudi uprav državnih bank, še piše Pivovarna Laško, njegovi ministri vršijo "pravi pogrom nad slovenskim gospodarstvom". "Premierove besede bodo licemerske, vse dokler ne bo tega dosledno zahteval tudi od svoje ministrske ekipe," zaključujejo.