benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan odgovarja na ovadbo VSO: Moja vest je čista

Deli na:
Kučan odgovarja na ovadbo VSO: Moja vest je čista

Foto: Bobo

Nekdanji predsednik Milan Kučan je v odzivu na ovadbo, ki jo je zaradi podpisa Deklaracije za mir zoper njega vložil VSO, zatrdil, da ima tudi v tem primeru čisto vest. Kot predsednik predsedstva "sem se zavzemal za mirno razdružitev Jugoslavije", tisti, ki so vložili ovadbo, pa "mirovništva niso razumeli ne takrat ne danes", je dejal za STA.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so namreč pred kratkim vložili kazensko ovadbo zoper štiri od petih nekdanjih članov predsedstva republike - Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla, Dušana Pluta in Kučana.

Očitajo jim, da so v kritičnem času osamosvajanja onemogočali krepitev slovenske obrambne moči, s tem pa ogrožali nastanek samostojne države. Slednje naj bi med drugim storili s podpisom Deklaracije za mir februarja 1991, ki je po prepričanju VSO nasprotovala oblikovanju Slovenske vojske oziroma zahtevala hitro in enostransko razorožitev Slovenije.

Kot pravi Kučan, so deklaracijo podpisali, ker so ocenjevali, da je treba do slovenske osamosvojitve priti po mirni poti. "Tako smo se odločali, tako smo ravnali, zgodovina in poteki dogodkov pa so nam dali prav," je dejal za STA ob robu današnje predstavitve knjige Slovenija in pika!

Kučan je poudaril, da je bil sam zavezan mirovniški opciji razdruževanja Jugoslavije in slovenskega osamosvajanja, oblikovanje takšne mirovne opcije pa da je predvidevala tudi deklaracija. Vlagateljem ovadbe pri tem očita, da mirovništva niso razumeli takrat, niti ga ne razumejo danes.

Tudi Plut je za STA izrazil prepričanje, da takrat ni naredil nič narobe oziroma, da je kot mirovnik in član predsedstva Demosa svojo nalogo takrat opravil uspešno. "Bistvo Deklaracije za mir je bil predlog člena o postopku demilitarizacije, ki naj bi se začela. Hkrati je jasno in nedvoumno opredeljeno prehodno obdobje, ko naj bi za varnost Slovenije skrbele enote Teritorialne obrambe in policije. Kje je tu poziv k razorožitvi Slovenije oziroma zakaj bi zaradi tega podpisniki kolaborirali z JLA," se je vprašal.

Februarja 1991 so namreč Zeleni Slovenije, ki jih je vodil Plut, in LDS predstavili Deklaracijo za mir, ki je z vključevanjem prehodnega obdobja zahtevala Slovenijo brez orožja, brez vojske in vojaške industrije. Od petih članov predsedstva republike so jo podpisali štirje, razen Ivana Omana, posredovali pa so jo tudi v podpisovanje javnosti.

Tokratna ovadba je sicer že druga ovadba, ki jo je VSO vložil zoper Kučana. S prvo mu očitajo kaznivo dejanje veleizdaje, ker da maja 1990 ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe.