zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Tako je Milan Kučan pri drugem tiru vzel v bran idrijskega tajkuna Stojana Petriča

Deli na:
Tako je Milan Kučan pri drugem tiru vzel v bran idrijskega tajkuna Stojana Petriča

Foto: Primož Lavre

Vili Kovačič, pobudnik referenduma proti vladnemu projektu drugega tira, je v intervjuju za Reporter spregovoril tudi o vlogi nekdanjega predsednika Milana Kučana in njegovih povezavah z idrijskim tajkunom Stojanom Petričem.

Milan Kučan trdi, da je za pisanjem o povezanosti določenih družb z vladnim projektom namen njihova izločitev iz udeležbe pri projektu. Znano je, da je Stojan Petrič največji lastnik Kolektor Kolinga, največje gradbene firme v Sloveniji, tudi eden od pomembnih članov Foruma 21. Kaže, da je Kučan sam razkril, za kaj gre v ozadju.

Tako je. Po drugi strani pa meni v obraz govori, jaz s tem nimam nič. Kako lahko sploh da takšno izjavo. Na Forumu 21 so tudi javno na seji govorili o tem projektu, o tem obstajajo posnetki. Res pa je Kučanov karakter vedno izmuzljiv, nikoli odkrit in pošten, zato takšno ravnanje ni presenetljivo.

Zaradi tega se je tudi delal, da me ne opazi, ko sva se srečala. Podobno je govoril, da s projektom Teša 6 nima nič, čeprav je tudi pred petimi leti o šestem bloku termoelektrarne Šoštanj sklical razpravo. Na to sem prišel skupaj s tremi nasprotniki projekta, naredili smo malo kravala. Tudi tedaj je rekel, »jaz se do tega ne opredeljujem«. Gre za njegov tipični način delovanja.

Znana je njegova izjava »referendum je škodljiv«, zato se zdaj ne more sprenevedati. On referendum tretira kot napad nase in pobudnike kot škodljivce. Ni se dogovarjal z vlado, zadeve je naročal oziroma moderiral za Stojana Petriča. Metod Dragonja pa je pa menedžer z visokim ratingom, ki je »zelo ekonomično« prodal Lek in so mu namenili voditi družbo 2TDK.

Gre le za obvodno družbo za odtekanje velikanskih količin denarja, nič drugega ni v ozadju. Slovenske železnice so s svojo operativo sposobne same izvesti projekt drugega tira, zakaj ga ne bi gradile?

...

Nesprejemljiva pri vladnem projektu je že začrtana trasa, ki je še iz časov Ivana Zidarja. Zdaj je vprašanje, kdo bo Zidarjev naslednik. Seveda že vemo: gre za člana Foruma 21 Stojana Petriča, ki je največji lastnik družbe Kolektor Koling, največjega gradbinca v državi, vodilni v njem so že pokazali interes za gradnjo drugega tira. To delajo v dogovoru z Milanom Kučanom, ki trdi, da s projektom drugega tira nima nič.

Foto: Primož Lavre - Petričev svetovalec je tudi nekdanji šef policije Marko Pogorevc

OBJAVLJAMO DEL PISMA, KI GA JE REPORTERJU V OBJAVO POSLAL PREDSEDNIK FORUMA 21 MILAN KUČAN

Povezovanje nekaterih uspešnih domačih podjetij prek njihovih lastnikov s Forumom 21 je brez vsakršne osnove. Tudi pri Stojanu Petriču, ki se je pred več kot desetimi let res včlanil v Forum 21 in bil član njegovega programskega sveta, kot piše Silvester Šurla. A je svoje delovanje že zdavnaj zamrznil. Predvsem pa se je njegovo podjetje postavilo na svetovni zemljevid že zdavnaj pred ustanovitvijo Foruma 21 in z njim nima zveze.

Zato imajo te interpretacije povsem drug namen: diskvalificirati določena podjetja in jih vnaprej politično izločiti iz morebitne konkurence pri projektu. Cilj je prepoznaven, postopki preizkušeni. Na ta način dobijo več možnosti za posel tisti, tudi iz tujine, od katerih nosilci diskvalifikacij upajo na poplačilo. Tako kot je bilo pri trgovini z orožjem, nakupu patrij, prodaji pivovarne, Mercatorja in drugih slovenskih podjetij. V škodo Slovenije.

Milan Kučan, predsednik Foruma 21

INTERVJU Z VILIJEM KOVAČIČEM V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24