Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krkovič: Veleizdaja z razorožitvijo TO je sprožila priprave na odpor

Deli na:
Krkovič: Veleizdaja z razorožitvijo TO je sprožila priprave na odpor

Foto: Facebook

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Kočevski Reki obeležilo dan prvega postroja Slovenske vojske.

Na včerajšnji dan pred 26 leti smo tu na tem svetem mestu prvič v zgodovini predstavljali slovenskemu narodu in demokratično izvoljeni oblasti lojalno Slovensko vojsko, je na slovesnosti Prihodnost pripada pogumnim dejal Tone Krkovič.

Načelnik takratne Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) 1990 Krkovič je v slavnostnem nagovoru med drugim poudaril, da je bila razorožitev Teritorialne obrambe v bistvu samo razorožitev in prvo dejanje vojaške agresije JNA in njenih slovenskih pomagačev na Slovenijo, ki se je odločila za samostojno pot izven propadle Jugoslavije.

"S tem korakom so pripravili teren za povsem odkrito oboroženo agresijo na Slovenijo, ki se je na srečo, vsled razvoja dogodkov na mednarodni in lokalni ravni, pričela šele junija 1991. Ko smo ugotovili veleizdajo in taktično presenečenje, smo nemudoma, še takoj po nastopu vlade, pričeli izvajati priprave na oboroženi odpor," je dejal. Dodal je, da so "spočeli in rodili MSNZ", tajni obrambno varnostni projekt, lojalen nastajajoči samostojni in demokratični Sloveniji, ki nima primere v zgodovini. S tem korakom sta se po njegovih besedah dejansko tudi vzpostavili dve nasprotujoči si strani v bodoči vojni.



Čast in dolžnost vojaka je služiti domovini, je dejal Krkovič in dodal, da pa je služiti ideologiji ali partiji razvrednotenje vojakovega dostojanstva. Navedel je besede predsednika prve slovenske demokratične vlade Lojzeta Peterleta, da je na tem območju posvetil žarek upanja in Slovencem odprl novo perspektivo. Tudi zato je 17. december 1990 po Krkovičevem mnenju velik in prazničen dan. "Praznujmo, ker se je tukaj zgodilo nekaj, kar je bilo pomembno za vso Slovenijo in kar zahteva dostojno mesto v našem zgodovinskem spominu," je zaključil Krkovič.

Prireditve sta se udeležila tudi predsednik Združenja VSO Aleš Hojs in kočevski podžupan Roman Hrovat.

V Kočevski reki je 17. decembra 1990 potekal prvi postroj brigade Moris, posebne enote tedanje Teritorialne obrambe, ki predstavlja zametke Slovenske vojske. Poveljnik Morisa je bil Tone Krkovič.