Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Krizni sestanek

Deli na:

Predsedniki koalicijskih strank so popoldne razpravljali o trenutnih razhajanjih v vladni koaliciji zaradi podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu. Predsedniki Zaresa, DeSUS in LDS so pojasnili, da so danes le izmenjali stališča o nastalem problemu, premier Borut Pahor pa je po srečanju sporočil, da je s sestankom zadovoljen.

Predsedniki koalicijskih strank so popoldne razpravljali o trenutnih razhajanjih v vladni koaliciji zaradi podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu. Predsedniki Zaresa, DeSUS in LDS so pojasnili, da so danes le izmenjali stališča o nastalem problemu, premier Borut Pahor pa je po srečanju sporočil, da je s sestankom zadovoljen.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je pojasnil, da so se na sestanku pogovarjali o vsebinskih vprašanjih, saj je treba paziti, da se obljube, dane pred volitvami, ne bi prelomile. Poudaril je še, da v Zaresu niso grozili z izstopom iz koalicije oziroma "izkopali bojne sekire", pač pa le opozarjali, da je na preizkušnji verodostojnost vlade.

Koalicija ima po njegovih besedah svoje zaveze, ki jih je zapisala v koalicijski sporazum, in različne akte, "današnji sestanek pa k temu ni nič dodal in temu, kar je pomembno, ni nič odvzel".

Na vprašanje, ali so "umirili žogico v koaliciji", Golobič odgovarja, da "žogice niso vznemirili", so samo opozarjali na to, da je na preizkušnji verodostojnost vlade in da je treba biti dosleden. Po njegovih besedah tudi ni razlogov, da bi na današnji seji sveta stranke Zares razpravljali o izstopu iz koalicije.

Kot je povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec, so se "odkrito pogovorili o nastalem problemu". Sam je zastopal stališče, da ne bi bilo dobro, da bi bila zaradi tega koalicija v krizi, saj imajo pred seboj preveč pomembne naloge. "Imam občutek, da bomo to koalicijsko krizo tudi prebrodili," je dejal.

Predvideva, da bodo v četrtek na vladi sprejeli tudi stališče v zvezi z zadnjimi dogodki, zlasti glede samega podaljšanja posojila NLB Infond Holdingu; "ali je bilo prav, da je bilo tako posojilo dano in ali pomeni kršitve sklepa vlade ter zakonodaje na tem področju".

Na vprašanje, ali bo vlada obsodila ravnanje NLB, je odgovoril, da pričakujejo, da bo tako. Današnji razgovor po njegovih besedah ni potekal v tem smislu, saj je bil "odgovor povsem odprt". Sicer pa je pojasnil, da ostrih besed na sestanku ni bilo.

Po besedah predsednice LDS Katarine Kresal pa je bil današnji sestanek odkrit, predsedniki strank pa so si izmenjali stališča o tem, "kako naj bi se določene stvari urejale" in kako naj bi se reševali problemi, kot je podaljšanje posojila NLB Infond Holdingu. "Vsak ima določeno prepričanje, kako naj bi se določene stvari urejale, to smo si povedali," je pojasnila.

Vlada po njenih besedah ni v krizi, so le koalicija, "ki si rada zelo naglas pove, kaj si o določenih zadevah misli". Po njenem prepričanju bodo koalicijski partnerji na koncu ugotovili, da je "več skupnih imenovalcev, ki jih druži, kot pa razdružuje". "Kriza je tu, problemov je nešteto, skrajni čas je, da jih začnemo reševati," je dodala.

Minister za finance Franc Križanič se sicer po navedbah predsednikov strank današnjega sestanka ni udeležil. Premier Pahor pa sestanka ni želel komentirati, sporočil je le, da je z njim zadovoljen ter da k svoji današnji izjavi, ki jo je dal v državnem zboru, nima kaj dodati.