mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kristjani s tednom molitve za edinost kristjanov

Deli na:
Kristjani s tednom molitve za edinost kristjanov

Foto: Profimedia

Kristjani danes začenjajo teden molitve za edinost kristjanov, katerega namen je med seboj zbližati različne krščanske tradicije, obrede in običaje.

V tem času bodo v katoliških, pravoslavnih in evangeličanskih cerkvah potekala skupna bogoslužja in dogodki.

V ljubljanski nadškofiji bodo teden molitve za edinost kristjanov začeli z mašo, ki jo bo zvečer daroval pomožni škof Franc Šuštar. V nedeljo dopoldne bo v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja ekumensko bogoslužje, ki ga bosta vodila škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo in profesor na teološki fakulteti Bogdan Dolenc. Molitveno osmino bodo prihodnji četrtek sklenili v ljubljanski stolnici z mašo, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Jamnik. V soboto, 27. januarja bo v srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani potekala še svečana liturgija, ki se je bo udeležil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

V mariborski stolnici bo danes potekala ekumenska molitev predstavnikov katoliške, pravoslavne, evangeličanske in binkoštne Cerkve, v nedeljo pa bo v srbski pravoslavni cerkvi v Mariboru potekala pravoslavna liturgija. Molitveno osmino bodo sklenili z mašo v baziliki Matere usmiljenja v Mariboru, ki jo bo vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Pobudo za obhajanje Tedna molitve za edinost kristjanov je pred 110 leti dal anglikanski redovnik iz ZDA Paul Wattson. Ker je hotel najprej zbližati anglikance in katoličane, je leta 1909 tudi prestopil v Katoliško Cerkev. Isto leto je v katolištvo prestopila tudi celotna redovna družba, ki jo je ustanovil.

Do razkola v krščanski Cerkvi je prišlo v 11. stoletju, ko se je zaradi prevelikih kulturnih in teoloških razlik med Rimom in Konstantinoplom razdelila na zahodno - katoliško in vzhodno - pravoslavno Cerkev.

Nov večji razkol je nastal v 16. stoletju, ko so protestantje zahtevali reformo Katoliške cerkve. Iz gibanja, ki mu je sledila katoliška protireformacija, je nastala evangeličansko-luteranska Cerkev.

Vse od II. vatikanskega koncila si v omenjenih Cerkvah prizadevajo za boljše sodelovanje.