1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalna šesterica je od gorenjskega podjetnika izsilila 1,6 milijona evrov

Deli na:
Kriminalna šesterica je od gorenjskega podjetnika izsilila 1,6 milijona evrov

Foto: Arhiv Reporterja

Gorenjski kriminalisti so zaradi milijonskega izsiljevanja ovadili štiri moške in eno žensko ter odvetnika, ki naj bi sodeloval s ponarejanjem listin. Kriminalna združba, ki jo je vodil 35-letnik, je po ugotovitvah kriminalistov oškodovanca izsiljevala več let, on pa ji je v tem času zaradi groženj plačal 1,6 milijona evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedal vodja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj Primož Donoša, so kriminalisti prejšnji teden s štirimi hišnimi preiskavami zaključili več mesecev trajajočo preiskavo. Dva izmed šesterice osumljenih Gorenjcev, starih od 34 do 43 let, so privedli tudi k preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča, ki je za organizatorja odredila pripor.

Kriminalisti so ugotovili, da sta dva osumljenca že pred petimi leti začela izsiljevati oškodovanca - po poročanju današnjega Dnevnika gre za kmeta in podjetnika iz Srednje vasi pri Šenčurju. Osumljenca sta od njega za izmišljeno uslugo zahtevala več kot 120.000 evrov. Oškodovanec je podlegel psihičnemu in fizičnemu zastraševanju in v dogovoru z osumljencema plačal polovico zahtevanega zneska.

Izsiljevanje se je tedaj končalo, a sta ista dva osumljenca z njim znova začela le nekaj mesecev kasneje, ko sta mu posodila 100.000 evrov. Oškodovanec je svoj dolg z dogovorjenimi obrestmi vrnil v nekaj tednih, ni pa ga mogel poplačati, ker sta osumljenca oderuško dvigala obresti, tako je namišljen dolg v izsiljevanju presegel 1,6 milijona evrov.

"Ker oškodovani namišljenega dolga ni mogel poplačati, so osumljeni začeli ogrožati njegovo življenje," je dejal Donoša in pojasnil, da je bil oškodovanec vsakodnevno deležen pritiskov in groženj, ki so ga privedle do tega, da si je za poplačilo namišljenega dolga začel izposojati denar od drugih.

35-letnemu organizatorju kriminalne združbe so pri izsiljevanju, grožnjah, pretepanju, nadzorovanju in simuliranju priprav za umor oškodovanca pomagali trije moški in ena ženska. Sodelovanja pa je osumljen tudi odvetnik, ki je pripravljal fiktivne listine o vračilih namišljenega dolga.

Pred nekaj meseci se je oškodovanec vendarle obrnil po pomoč na policijo, ki se je lotila intenzivne preiskave. Kot morebitnim žrtvam nasilja svetuje Miran Ozebek iz Uprave kriminalistične policije, je izsiljevanje nemudoma treba prijaviti na policijo, ki lahko prime osumljenca in zaščiti oškodovanca. Za izsiljevanje pa je zagrožena osemletna zaporna kazen.

Vsako leto v Sloveniji obravnavajo od 180 do 190 izsiljevanj, lani so jih obravnavali 184, letos pa v prvih petih mesecih že 110. Primerov je verjetno še mnogo več, ker oškodovanci zaradi strahu in groženj proti njim in družinskim članom izsiljevanja ne upajo prijaviti. Tudi v primeru razkrinkane kriminalne združbe policija preiskuje, ali je izsiljevala še koga. Dva izmed osumljencev sta bila namreč v preteklosti že obravnavana zaradi tovrstnih kaznivih dejanj.