Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kratka zgodovina najokrutnejših morilcev

Deli na:
Kratka zgodovina najokrutnejših morilcev

Foto: iStock

Najslavnejši morilec v zgodovini je zagotovo Jack Razparač, ki je leta 1888 v revnem londonskem predelu Whitechapel grozovito umoril vsaj pet prostitutk. A k slavi nikoli ujetega zločinca je pripomoglo dejstvo, da je o njem napisano največ knjig, da so o njem posneli največ filmov. V primerjavi z drugimi morilci v zgodovini je bil pravi »humanitarec«. Poglejmo nekatere.

V začetku 15. stoletja je moril baron Gilles de Rais. Najprej se je proslavil kot eden od generalov v kraljevi vojski, ki jo je vodila francoska junakinja Ivana Orleanska, kasneje so odkrili, da je v svojem življenju posilil, mučil in umoril na stotine majhnih otrok, večinoma fantov. Leta 1440 so ga obesili. Na vzhodu je morila madžarska grofica Elizabeta, potomka družine Bathory. V svoj grad je za služkinje vabila kmečka dekleta, jim obljubila dobro plačilo, a jih je nato mučila in morila. V 25 letih naj bi bilo vsaj sto žrtev. Ker je bila plemkinja, ji niso sodili; do konca življenja ni smela s svojega posestva.  

V Nemčiji se je »proslavil« Joachim Kroll, ki je ubil in pojedel 14 ljudi, večinoma otrok. Leta 1982 so ga obsodili na več dosmrtnih kazni, leta 1991 je v zaporu umrl zaradi posledic srčnega infarkta. V Ukrajini je mlade fante in dekleta posiljeval, mučil in moril Andrej Romanovič Čikatilo, bolj znan kot mesar iz Rostova. Leta 1992 so ga aretirali, priznal je 56 umorov, usmrtili so ga leta 1994.

Najbolj slavna novodobna morilca v Veliki Britaniji sta Colin Ireland in Harold Shipman, bolj znan kot Doktor Smrt. Kruto je umoril vsaj deset homoseksualcev, leta 1993 je bil obsojen na pet dosmrtnih zapornih kazni. Zdravnik Harold Shipman je umoril več kot 200 večinoma starejših žensk. Nanj so postali pozorni zaradi visoke stopnje umrljivosti njegovih pacientov. Po preiskavi je bil leta 2000 spoznan za krivega 15 umorov. Obsojen je bil na dosmrtno zaporno kazen, leta 2004 se je v zaporu obesil.

Med najokrutnejšimi morilci onkraj luže je voznik tovornjaka Gary Ridgway (morilec z Green Riverja) iz zvezne države Washington. Moriti je začel leta 1980, do leta 2001, ko so za povezali z umorom štirih žensk, naj bi umoril najmanj 48 ljudi, večinoma prostitutk. Obsojen je bil na 48 dosmrtnih zapornih kazni. Drugi je »pošast iz Milwaukeeja«, kot so mediji označili Jeffreyja Dahmerja. Med letoma 1978 in 1991 je v svoje stanovanje zvabil najmanj 17 dečkov in moških ter jih umoril in razsekal. Ujeli so ga potem, ko je ena od njegovih žrtev pobegnila. Obsojen je bil za 15 umorov, v zaporu ga je leta 1994 zapornik Christopher Scarver pretepel do smrti.

Tretji iz ZDA je Ted Bundy, ki je med letoma 1974 in 1978 umoril najmanj 30 mladih žensk. Svoje žrtve je na javnih krajih omrežil, običajno zapeljal na osamljene kraje, kjer jih je posilil in zadavil. K njim se je pogosto vračal in imel spolne odnose z razpadajočimi trupli. Leta 1978 so ga obsodili na smrt, v zaporu je policiji pomagal narediti profil morilca z Green Riverja.

Najslavnejši morilec Južne Amerike je Pedro Alonso López, bolj znan kot pošast z Andov. V letih med 1969 in 1980 v matični Kolumbiji ter Peruju in Ekvadorju posilil in umoril najmanj 300 mladih deklet, ki jih je najprej zvabil na odročne kraje in planil po njih. Prijeli so ga leta 1980 v Ekvadorju in ga obsodili na 16 let zapora. Po štirinajstih letih so ga poslali v Kolumbijo, kjer je bil leta 2002 zaradi umorov v tej državi obsojen na dosmrtno ječo.