profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Košarkar Uroš Slokar skrival denar pred nekdanjo partnerko

Deli na:
Košarkar Uroš Slokar skrival denar pred nekdanjo partnerko

Foto: Bobo

Košarkar Uroš Slokar je na Panami z 10.000 dolarji ustanovil sklad, upravičenki sta njegova mati in mladoletna hči.

»Gre za legalen osebni izbor plasiranja lastnega (zasluženega) denarja v tujino,« komentira tako imenovano afero s panamskimi dokumenti Jure Zorčič, športni agent. Da imajo podjetje, sklad ali osebni račun v davčnih oazah, se je razkrilo tudi za številne športnike.

Med njimi se je znašel denimo prvi igralec Barcelone in uradno najboljši nogometaš na svetu Lionel Messi, od slovenskih boksar Dejan Zavec in košarkar Uroš Slokar. Zorčič, sicer zadnje čase (tudi v tujih medijih) bolj v ospredju zato, ker je bil nekdanji fant Melanie Trump, ki utegne postati prva dama ZDA, pravi, da ima tema dolgo zgodovino. Po njegovem sta bili razkritji vpletenosti slovenskih športnikov obdelani novinarsko zelo površno. Uroš Slokar je to domnevno naredil bolj premišljeno in predvsem v izogib poravnave (izplačila) bivši osebni partnerki, Dejan Zavec je v to zgodbo predvidoma zašel bolj po navodilih in usmerjanju svojih »poslovnih« prijateljev.

»Vprašati se je seveda treba, kako na to gledata najbogatejša slovenska športnika, Goran Dragič in Anže Kopitar, ki sta predvsem pod zelo strogim drobnogledom lige NBA in NHL, kjer je finančna disciplina (vsaj navzven) vzorna in skrajno spoštljiva do obveznosti do države. Pri tako velikih zaslužkih (tudi za ameriške razmere, kaj šele za slovenske) imata seveda oba posebne ameriške agencije in finančne traderje, ki upravljajo njune zaslužke (delno, ne v celoti). Skratka, že njune menedžerske agencije, ki ju zastopajo, se neposredno profesionalno ukvarjajo tudi z njunimi financami oziroma neto pogodbenimi zaslužki,« pravi Zorčič in doda, da je med slovenskimi športniki, predvsem nogometaši, zelo priljubljena Švica, ki je rezultat »sosledja dogodkov, torej od kluba, transferja, pogodbenega denarja, menedžerske agencije do najbolj ugodnih (najmanj obdavčenih) bančnih pozicioniranj tega denarja«. A gre za legalen osebni izbor plasiranja lastnega (zasluženega) denarja v tujino.

Jure Zorčič meni, da so največji slovenski športni zaslužkarji precej svojega denarja legalno investirali v nepremičnine, od Slovenije, Italije do ZDA, in da skorajda nikoli ni bila v ospredju davčna utaja ali izogib plačila dajatev. »Skratka, generalno slovenski športniki niso in nikoli niso bili najbolj sporna populacija pri teh (domnevno spornih) denarnih zadevah. Zadnji primer je skakalec Peter Prevc, ki mu je zaslužek z novoletne turneje država Slovenija, kot rezidentu Slovenije, že nekaj dni po koncu te turneje primerno obdavčila in pobrala svoj del,« še pravi Zorčič.