mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koruptivno ravnanje lekarne

Deli na:

Ravnanje javnega zavoda, ki dopusti, da zavod na trgu prodaja zdravila brez dovoljenja za promet z namenom pridobitve neupravičene premoženjske koristi, ustreza definiciji korupcije, je v načelnem mnenju zapisal predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Gre za ravnanje Lekarne Ljubljana, ki je sedem vrst zdravil tržila kot galenske izdelke.

Ravnanje javnega zavoda, ki dopusti, da zavod na trgu prodaja zdravila brez dovoljenja za promet z namenom pridobitve neupravičene premoženjske koristi, ustreza definiciji korupcije, je v načelnem mnenju zapisal predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos. Gre za ravnanje Lekarne Ljubljana, ki je sedem vrst zdravil tržila kot galenske izdelke.

Kot navaja Kos, je komisija prejela več prijav v zvezi z ravnanjem javnega zavoda, ki naj bi na trgu prodajal "kvazi galenske izdelke" in se s tem izognil postopku, ki bi ga sicer pred prodajo teh izdelkov moral izvesti pri javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke.

Komisija je zato uvedla postopek in se pri tem oprla na ugotovitve agencije, ki je v okviru svojih pristojnosti pri javnemu zavodu opravila nadzor. Iz ugotovitev agencije izhaja, da javni zavod prodaja sedem izdelkov, ki so neustrezno predstavljeni kot galenski izdelki, čeprav za to ne izpolnjujejo pogojev.

Zakon o zdravilih v 6. členu namreč določa, da je galenski izdelek za uporabo v humani medicini zdravilo, ki ga pripravijo v galenskem laboratoriju lekarne in je namenjen za izdajo na drobno v lekarni. V nasprotnem primeru se izdelek šteje za industrijsko izdelano zdravilo, ki mora izpolnjevati pogoje, ki jih za industrijsko izdelana zdravila določa zakon o zdravilih.

V tem primeru pa javni zavod ponuja zdravila, ki jih izdeluje drug pravni subjekt, s katerim ima javni zavod sklenjeno pogodbo. Javni zavod pa ta zdravila zgolj pakira v stično oziroma zunanjo ovojnino. Javni zavod je torej na trgu prodajal sedem industrijsko izdelanih zdravil brez dovoljenja za promet, saj jih je predstavljal kot galenske izdelke.

S tem pa se je zavod izognil stroškom, ki bi jih bil dolžan plačati skladno s pravilnikom o pristojbinah in stroških postopkov na področju zdravil in medicinskih pripomočkov. Prav tako je s prodajo teh zdravil ustvaril prihodke, ki jih ni bil upravičen ustvariti, saj za prodajo teh izdelkov ni imel ustreznih dovoljenj, je še zapisal predsednik protikorupcijske komisije Kos.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci povedal, da je zadovoljen z delom direktorja Lekarne Ljubljana Marka Jakliča, o njegovi zamenjavi pa ne razmišlja. Po njegovem mnenju je Jaklič dober direktor in Lekarna Ljubljana dobra družba.

Ne zdi se mu sporno, da Lekarna Ljubljana pod svojim imenom ponuja zdravila, izdelana drugje. Dodal je, da si želi tak zakon, ki bo jasno povedal, kaj točno je galenski proizvod. Praksa prodaje galenskih izdelkov po Jankovićevih besedah sega v čas, preden je vodenje ljubljanskih lekarn prevzel Jaklič.

"V galenskem laboratoriju je zaposlenih 28 ljudi, ki preverjajo kvaliteto izdelkov. Ti izdelki pa niso sporni po kvaliteti," je pojasnil župan. Zaradi zadnjih objav o ukinitvi izdelkov so jih ljudje začeli kupovati na zalogo, kar po Jankovićevem mnenju kaže na to, da so občani zadovoljni z izdelki.

Sporne galenske izdelke - metafen, ascalcin, ascalcin plus z okusom grenivke, paracetamol, rhinafen, glukozamin in vitamin C - so v Lekarni Ljubljana tržili kot galenske izdelke, medtem pa je agencija ugotovila, da bi jih za prodajo morali registrirati kot zdravila. Lekarna Ljubljana je omenjena izdelke že umaknila iz prodaje.