Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koprivnikar: Za zahteve sindikatov potrebujemo širši družbeni konsenz

Deli na:
Koprivnikar: Za zahteve sindikatov potrebujemo širši družbeni konsenz

Ministra so se lotili, ko se je vračal s koncerta. - Foto: Bobo

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v odzivu na danes napovedano stavko v vzgoji in izobraževanju pojasnil, da ne more zavzemati stališč do posameznih stavkovnih zahtev, saj je nujna širša opredelitev koalicije in socialnih partnerjev. Napovedane stavkovne aktivnosti z zahtevami finančno krepko presegajo pol milijarde evrov, je ocenil.

Kot je v odzivu pojasnil Koprivnikar, so doslej s pogajalskimi partnerji korektno sodelovali in vodili pogajalski proces, vlada pa je dosledno realizirala dane oziroma podpisane zahteve.

"Rast plač v javnem sektorju je še vzdržna glede na gospodarsko rast, varčevalni ukrepi se ukinjajo in število zaposlenih v neposrednih storitvah za državljane se postopno povečuje. To so pozitivni trendi, ki se dogajajo v okviru dogovorjenih možnosti in postopnega okrevanja družbe kot celote," je pojasnil.

Trenutno napovedane stavkovne aktivnosti z različnimi zahtevami po njegovih ocenah predstavljajo radikalen poseg, ki pomeni "korenito prerazporeditev sredstev v družbi, za katero z namenom celovitega odziva na številne zahteve različnih sindikatov potrebujemo širši družbeni konsenz".

Stavko so namreč, kot so razglasili danes v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), izglasovali zaposleni v 683 zavodih s področja vzgoje in izobraževanja. Prav tako so stavko v začetku tedna napovedali v Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije, te dni pa je pričakovati tudi dokončno odločitev o stavki v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek.