nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kopač Mrakova vztraja, da trpinčenja ubite deklice nihče ni mogel preprečiti

Deli na:
Kopač Mrakova vztraja, da trpinčenja ubite deklice nihče ni mogel preprečiti

Foto: Bobo

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak ob do smrti pretepeni dveletne deklici obžaluje, da nasilja ni mogel preprečiti nihče. Kot so zapisali v izjavi, pa so na ministrstvu Center za socialno delo Jesenice (CSD) že zaprosili za pojasnila.

"Moje misli so z očetom, s sestrami deklice in s sorodniki. Vsem izrekam iskreno sožalje. So trenutki, ko zmanjka besed. Zgodba, ki se ne bi smela zgoditi, me je pretresla, šokirala, je nepredstavljiva in neopravičljiva. Žal nasilja nihče ni mogel preprečiti. Ne sorodniki, ne sosedje, ne zdravstvo, ne sociala," je navedla ministrica.

Spomnila je, da so na ministrstvu že pripravili zakon o preprečevanju nasilja v družini. Javna razprava je že končana, zakon pa bo še julija obravnavala vlada. "In v tem zakonu smo razširili krog oseb, ki morajo prijaviti nasilje v družini, če ga zaznajo," je navedla.

Konkreten primer pa je v pristojnosti CSD Jesenice, ki so ga že zaprosili za pojasnila, je še dodala ministrica.

Kot so sporočili z ministrstva, predlog novela zakona o preprečevanju nasilja v družini zagotavlja večjo varnost žrtvi nasilja v družini, uvaja prijaznejše postopke za žrtve in prinaša ukrepe za zmanjšanje obsega nasilja v družini. Novela med drugim podrobneje opredeljuje družinske člane in njihova razmerja ter nasilje v družini, dodano je zalezovanje kot nova oblika nasilja ter na ta način zmanjšuje možnost različnih interpretacij nasilnih ravnanj, pogojenih z osebnim vrednostnim sistemom posameznega strokovnega delavca, dodana je tudi prepoved telesnega kaznovanja otrok.

Po zakonu so žrtve nasilja vse osebe, ki so utrpele katero od opredeljenih oblik nasilja, ne glede na njihove osebne okoliščine. Mladoletne žrtve uživajo posebno varstvo, ki se odraža v posebni (širši) opredelitvi nasilja nad njimi ob upoštevanju konvencije ZN o otrokovih pravicah glede njihovih koristi pred koristmi drugih udeležencev in predvsem pri dolžnosti institucij, da izvajajo posebne ukrepe za njihovo zaščito po zakonu, ki ureja družinska razmerja.