nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kopač Mrakova ne vidi svoje odgovornosti pri odvzemu koroških dečkov starima staršema

Deli na:
Kopač Mrakova ne vidi svoje odgovornosti pri odvzemu koroških dečkov starima staršema

Foto: Bobo

Upravno sodišče je odločilo, da je bil odvzem otrok iz Velenja starima staršema nezakonit, ministrici Anji Kopač Mrak pa se zdi zanimivo, da sodišče ni prekinilo ukrepa CSD Velenje in otrok vrnilo starim staršem, če so jim bile kršene človekove pravice. Kot je dejala v Odmevih na TV Slovenija, sodišče v odločitev o namestitvi otrok ni posegalo.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je opozorila, da ministrstvo o odločitvi upravnega sodišča sploh ni bilo uradno seznanjeno, ampak so o tem izvedli iz medijev.

Kljub temu, da je sodišče v postopku odvzema otrok ugotovilo določene napake, bi lahko po njenih besedah "takoj prenehalo s to odločitvijo ter otroka na nek način dodelilo starim staršem". Odločba jasno pravi, da je za otroke tam, kjer sta nameščena, dobro poskrbljeno in sodišče v to odločitev Centra za socialno delo (CSD) Velenje ne posega, je izpostavila ministrica.

Kopač Mrakovi je zdaj pomembno, da se stroka socialnega dela a podlagi tega sestane in razmisli, ali je karkoli narobe in ali je treba kaj popraviti. Dodala je, da so socialni delavci predvsem strokovni delavci, ki pa tudi sami večkrat izpostavijo pomanjkanje znanja o upravnem postopku in izrazijo željo po dodatnem izpopolnjevanju. Po besedah ministrice se tako o izobraževanju že dogovarjajo s socialno zbornico.

Ministrica je glede postopka odvzema dečkov iz Velenja spomnila, da tudi strokovni nadzor ni ugotovil napake v postopku, kar je bila podlaga za njeno dosedanje stališče. "Če bi sama mimo tega odločila, bi bila to popolnoma arbitrarna odločitev, tega pa ne želim," je poudarila.

Če bo sodba upravnega sodišča pravnomočna, Kopač Mrakova svoje odgovornosti ne vidi, saj gre za odločitev CSD Velenje, vidi pa svojo odgovornost v tem, da je lahko družinska zakonodaja predmet spremembe. V zvezi s tem je spomnila, da je na referendumu zavrnjeni družinski zakonik to področje že urejal.

Na vprašanje, kakšna pojasnila od nje v četrtek pričakuje predsednik vlade, je ministrica dejala, da slabe vesti nima, zato je vedno pripravljena pojasnjevati svoje ravnanje. Veseli pa se tudi širših pogovorov o socialni politiki z ostalimi koalicijskimi partnerji.