900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konstruktivna nezaupnica

Deli na:

Rezerve za takojšnjo pomoč gospodarstvu vidi prvak SDS Janez Janša v znižanju davkov in v davčnih olajšavah za investicije. "Brez tega bo Slovenija dosegla skrajno mejo zadolževanja," je povedal danes ob robu seje sveta stranke v Cerkljah na Gorenjskem. V SDS pa razmišljajo tudi o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali interpelaciji zoper njo.

Rezerve za takojšnjo pomoč gospodarstvu vidi prvak SDS Janez Janša v znižanju davkov in v davčnih olajšavah za investicije. "Brez tega bo Slovenija dosegla skrajno mejo zadolževanja," je povedal danes ob robu seje sveta stranke v Cerkljah na Gorenjskem. V SDS pa razmišljajo tudi o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali interpelaciji zoper njo.

Svet SDS danes v Cerkljah na Gorenjskem obravnava aktualne gospodarske in socialne razmere v državi. Janša je ob robu seje pojasnil, da iz razprav veje velika zaskrbljenost nad tem, kar se dogaja, še posebej nad neodločnim, včasih zmedenim, predvsem pa neučinkovitim ukrepanjem vlade v spopadu z gospodarsko krizo. "Tudi sicer se javne razprave usmerjajo predvsem v to, kako povečati kakšne davke, kako ukiniti kakšne pravice, skoraj nič pa se ne razpravlja in še manj ukrepa v smeri, kako več ustvariti, kako vzpodbuditi proizvodnjo in ustvarjanje novih delovnih mest," je zatrdil Janša.

V SDS bodo zato v prihodnjih tednih skrbno spremljali razmere in čez dva meseca, ko bo naslednja seja sveta, predlagali ustrezne politične ukrepe, zato da Slovenija ne potone še globlje v recesijo. "V predlogu izjave, ki je predlagana danes za sprejem na svetu, piše, da svet nalaga izvršilnemu odboru, da za naslednjo sejo pripravi novo oceno razmer in tudi predloge morebitnih ukrepov, vključno z razmislekom o vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi ali pa interpelacije zoper vlado," je pojasnil predsednik SDS.

Janša je komentiral tudi predlagana izhodišča za pokojninsko reformo in poudaril, da glede na podobne najave v preteklih mesecih, ko so posamični ministri prihajali z različnimi predlogi glede sprememb v pokojninskem sistemu, močno dvomi, da je bilo to, kar je bilo danes predstavljeno, nek predlog, ki bo šel tudi v parlamentarno razpravo. "Zagotovo so v prihodnjih letih nekatere spremembe v pokojninskem sistemu potrebne, vendar pa v tem trenutku sprejemanje ukrepov, ki bodo dali učinke šele leta 2015, za Slovenijo ni prioriteta," meni Janša.

Predsednik SDS izpostavlja, da je trenutno za Slovenijo največji problem napoved Urada za makroekonomske analize in razvoj o skoraj osemodstotni negativni gospodarski rasti za letošnje leto. "To pomeni, da bo zadolžitev še večja, proračunski primanjkljaj še večji in luknje v pokojninski in zdravstveni blagajni takšne, da bo to konec leta ogrozilo temeljno finančno stabilnost države," opozarja Janša.

Prepričan je, da bi morala vlada predvsem drastično zmanjšati odhodke, glede na to, da se prihodki znižujejo in bodo očitno še nižji, kot so to predvideli v drugem rebalansu državnega profračuna. "Pokojninsko luknjo je edino produktivno zapolniti tako, da se poveča zaposlenost, da bo v pokojninsko blag več ljudi plačevalo svoje prispevke in da bo hkrati manjši pritisk na ostale socialne transferje.

Zagotovo so velike rezerve v preveliki razbohoteni državni administraciji, meni Janša. Tu je po oceni SDS še vsaj 15 odstotkov rezerve.

Janša je še pojasnil, da za čas mandata prejšnje vlade v Prekmurju ni bilo problemov brezposelnosti. "V našem zadnjem obisku eno leto pred koncem mandata so vsa tamkajšnja podjetja tarnala, da morajo uvažati delavce iz drugih držav. Začeti so bili mnogi drugi projekti, dokončana je bila avtocesta, ki je povezala Prekmurje z ostalo Slovenijo, kar bi moralo spodbuditi gospodarsko aktivnosti. Zastavljeni so bili projekti znotraj resolucije o nacionalnih razvojnih projektih, ki danes stojijo," je dejal.

Delovna mesta nastajajo v tem trenutku v podjetjih, ki imajo sredstva, da investirajo, in ki imajo tudi naročila za produkte, ki jih proizvajajo, poudarja Janša. "Če bi znižali davke podjetjem in hkrati uvedli investicijske olajšave, bi vsak razumen podjetnik tudi v tem času investiral, to bi ustvarilo nove programe in nova delovna mesta in to bi povečalo zaposlenost. Formula je zelo preprosta," je povedal.

O imenovanju Bojana Starmana iz vrst SDS na mesto prvega moža Mure je Janša povedal, da lahko po njegovem mnenju tudi v tej težki situaciji, ki je v Muri, Starman zagotovi preživetje nekega zdravega jedra oziroma na novo postavi nazaj vso tisto dejavnost, ki ima dovolj naročil. Problem je v tem, ker se je situacija spustila predaleč, meni Janša, ki ga čudi, da je vlada sposobne gospodarstvenike iskalo med opozicijskimi strankami.

"Ob tem, da se je nekatere, ki so včasih že bili v Muri in ki veljajo za cvet slovenskih managerjev, razporedilo v državna podjetja, kjer denar sam priteka. Mislim na Boruta Meha, ki je danes direktor Holdinga Slovenskih elektrarn. Osebno sem pričakoval, da bo ta vrhunski manager iz vladnih strank šel sedaj reševat Muro," je še dodal Janša.