Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kongres Primčeve stranke Glas se bo začel z mašo

Deli na:
Kongres Primčeve stranke Glas se bo začel z mašo

Foto: Primož Lavre

V soboto, na materinski dan, bo slovenski politični prostor obogatila nova stranka. V Škofji Loki bodo namreč ustanovili Glas za otroke in družine - Glas.

Ustanovitev nove stranke, katere vodenje bo po pričakovanjih prevzel Aleš Primc, se je napovedovala že vse od razglasitve izidov referenduma o zakonu o zakonski zvezi decembra 2015.

Stranka Glas za otroke in družine nastaja iz istoimenskega gibanja, ki je svojo pot pričelo kot koalicija Za otroke gre. Ta je nastala v času pred referendumom o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, o katerem so državljani in državljanke odločali decembra 2015. Nasprotnikom zakona je tedaj kljub zaostrenim referendumskim pravilom uspelo doseči kvorum najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev in s tem zavrnitev zakona.

Že na dan razglasitve rezultatov referenduma je vodja kampanje Aleš Primc napovedal aktivnejše udejstvovanje v politiki. Maja lani se je koalicija preimenovala v Gibanje za otroke in družine. Od tedaj je bilo gibanje javno prepoznavno zlasti po prizadevanjih za spremembe na področju družinske politike, med drugim v delu, ki se nanaša na vlogo starih staršev pri skrbništvu nad otroki.

Njihov predlog sprememb zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je predvideval možnost, da starši izrazijo poslednjo voljo, komu bi zaupali svoje otroke v primeru smrti, in obveznost, da v primeru imenovanja skrbnika tudi stari starši izrazijo svoje predloge in želje. Predlog je vložila skupina volivcev, v DZ pa ni bil deležen potrebne podpore.

Poseganje po življenju nerojenih otrok, bolnih in ostarelih za Glas nesprejemljivo

Kot stranka se Glas za otroke in družine s skrajšanim imenom Glas v slovensko politiko podaja na materinski dan, kar glede na njegove programske smernice gotovo ni naključno izbran datum. Njihov pogled na izhod iz "vsesplošne krize, v katero so elite pripeljale Slovenijo", so namreč zajeli v 38 točk programske deklaracije, ki med drugim temeljijo na spoštovanju materinstva in očetovstva, slovenske kulture, dela, nedeljskega počitka in krščanstva.

Mama in oče sta naravni prostor rojstva otroka, "poseganje po življenju nerojenih otrok, bolnih in ostarelih pa je nesprejemljivo", navajajo. Slovenski zdravstveni in pokojninski sistem ter slovenska kultura po njihovem mnenju lahko preživijo samo ob bistveno večji rodnosti, kot jo imamo danes. Vsi delavci morajo za svoje delo dobiti pošteno plačilo, ki zadostuje najmanj za dostojno življenje, še poudarjajo ustanovitelji stranke.



Za zaposlitvene možnosti mladih in obvezno samoobrambno usposabljanje za fante

V gospodarstvu, poklicnem in visokem šolstvu je treba po njihovem zagotoviti razmere, da se bodo mladi lahko zaposlili v Sloveniji. Starim staršem in upokojencem mora družba priznati njihov izjemen pomen ter jim omogočiti ustvarjalno življenje in varno starost. V stranki si bodo prizadevali za pravično pravosodje, predlagajo pa tudi ponovno uvedbo obveznega samoobrambnega usposabljanja za fante.

Glas za otroke in družine po prepričanju njihovega predstavnika za stike z javnostmi in člana iniciativnega odbora Francija Donka vsekakor prinaša dodano vrednost v slovenski politični prostor, saj se zavzema za pristne, tradicionalne vrednote, ki narod ohranjajo pri življenju. Volivci, ki so doslej razočarani stali ob strani, imajo tako zdaj lepo priložnost, da volijo "družinsko stranko z vizijo", s Krekovo vizijo gospodarskega, socialnega in kulturnega življenja, je poudaril v pogovoru za STA.

O potencialu na parlamentarnih volitvah Donko ne želi ugibati. "Verjamem pa, da je pri ljudeh dozorelo prepričanje, da je treba podpreti ljudi, za katere vemo, kaj bodo naredili, ne pa nove obraze brez vsebine, ki lepo govorijo" je dejal. Po njegovih besedah se je treba samo ozreti v dosedanja prizadevanja gibanja za otroke in družine. Donko verjame, da bodo ljudje njihov trud nagradili.

Primc predvidoma predsednik, Zevnikova podpredsednica

V ta politični projekt je doslej največ truda sicer vložil Aleš Primc, za katerega Donko verjame, da bo izvoljen za predsednika stranke, medtem ko naj bi podpredsedniško mesto pripadlo Metki Zevnik. Prav tako sogovornik verjame, da bodo svoje mesto v organih stranke našli vsi tisti, ki so izrazili takšno željo in so člani iniciativnega odbora. Na sobotnem kongresu sicer organizatorji pričakujejo okoli 200 evidentiranih ustanovnih članov.

Dogajanje ob robu kongresa se bo začelo z mašo, saj se v stranki po besedah Donka zavedajo "pomena duhovnega življenja ter dejstva, da je nujno potrebne spremembe v Sloveniji mogoče doseči le z Božjo pomočjo".