zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Komisija za nadzor varnostnih služb v bran Leljaku pred sojenjem zaradi udbovskega svinčnika

Deli na:
Komisija za nadzor varnostnih služb v bran Leljaku pred sojenjem zaradi udbovskega svinčnika

Foto: Primož Lavre

Komisija za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami pred začetkom sojenja Romanu Leljaku zaradi udbovskega svinčnika, ki ga je pokazal na njeni seji marca lani, v svojih sklepih zavrača navedbe iz kazenske ovadbe ter zahteva preiskavo zoper odgovorne v državnem zboru, ki so povzročili sporno ovadbo.

»Glede navedb, ki jih Policija navaja v kazenski ovadbi zoper publicista Romana Leljaka v povezavi z ravnanjem na 1. seji 18.3.2015, Komisija opozarja, da uradna zaznamka in kazenska ovadba ne vsebujejo resničnih in objektivnih dejstev, ki se nanašajo na navedeni dogodek na sami seji Komisije 18.3.2015. Zapisano v ovadbi in UZ ni odraz resničnega dogajanja na seji in ni v skladu z dejanskimi izjavami predsednika, članov Komisije in sekretarja. Edino ti so pristojni za dajanje izjav in ocen o tem, kako je dejansko potekala seja in kako so na njej sledili posameznih dogodki,« je v sklepu zapisala komisija pod vodstvom poslanca SDS Branka Grimsa na seji 10. maja.

»Komisija bo pripravila odgovor na vloženo kazensko ovadbo in bo z njim seznanila pristojno državno tožilstvo, v kolikor glede tega prej ne bo ukrepalo vodstvom Državnega zbora. Komisija bo sprožila preiskavo o kršitvah zaposlenih v Državnem zboru, ki so pripeljale do sporne ovadbe.«

Sojenje proti Leljaku se začne v ponedeljek, 16. maja, na okrajnem sodišču v Ljubljani. Tožilstvo mu očita, da je storil kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost po prvem odstavku 309 člena Kazenskega zakonika RS, ker je na seji komisije pokazal kemični svinčnik, kakršnega naj bi kot sredstvo za likvidacije uporabljala nekdanja SDV. Zaradi tega mu grozi do pet let zapora.

Kot piše v obtožnem predlogu, naj bi Leljak lažno sporočil, da grozi nevarnost in s tem povzročil, da so državni organi ukrepali brez potrebe. Na seji komisije je Leljak govoril o kemičnih in bojnih sredstvih dokumentacije nekdanje SDV: »Potem so tukaj sredstva za tiho likvidacijo, to so tako imenovana sredstva za neposredno delovanje: razne igle, bodala, noži. Sredstva za posebno delovanje: laserji za igle, puščice, razni projektili. Eno od takšnih sredstev imam tukaj zdaj pri sebi. Gre za svinčnik, v katerem je posebna ampula, vsebino te ampule ne poznam, ali gre za bojni strup ali kakšno drugo zadevo. Gre za eno teh specialnih sredstev, ki je podobno svinčniku.«

Zatem je policist Samo Dvoršak, ki je v državnem zboru pristojen za notranje varovanje, stopil do Leljaka, ki mu je izročil sporni svinčnik, nato pa o tem obvestil policijo. Ta je sredstvo zasegla, dežurni bombni tehnik pa je ugotovil, da gre za osebni dozimeter DL-M3, nenevaren za ljudi, zato tožilka Mateja Gregorčič sklepa, da je bila Leljakova navedba o grozeči nevarnosti lažna. Iz obtožnega predloga sicer ni videti konkretnega dokaza, da bi Leljak vedel, kakšna je vsebina ampule v svinčniku, pač pa tožilka meni, da bo to dokazano po izvedbi predlaganih dokazov.

Tožilka sicer sama predlaga, da sodišče kot pričo zasliši tudi predsednika komisije Branka Grimsa, vendar po zadnjih sklepih komisije ni znano, ali bo umaknila obskurno obtožnico proti Leljaku ali bo pri njej kljub vsemu vztrajala. O tem čudnem kazenskem postopku so se sicer razpisali tudi mediji na sosednjem Hrvaškem, kjer se razumljivo nad tem zgražajo.