stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Komedija se nadaljuje: Janševa parcela (četrtič) ocenjena na 20.000 evrov!

Deli na:
Komedija se nadaljuje: Janševa parcela (četrtič) ocenjena na 20.000 evrov!

Foto: Primož Lavre

Smešnic slovenskega tožilstva s tako imenovano Janševo parcelo v Trenti ni videti konca - Kljub temu, da je parcela že zdavnaj prodana, je bila opravljena še četrta cenitev - Četverica izbranih cenilcev je prišla do zaključka, da je 15 tisoč kvadratnih metrov veliko posestvo, ki ga je prvak SDS Janez Janša leta 2005 prodal Imosu za 130 tisoč evrov, vredno, verjeli ali ne, 20 tisoč evrov - Zadeva bo konec tedna v rokah preiskovalne sodnice Irene Topolšek, ki bo zaslišala cenilce, ki pa naj bi bili večinoma povezani s politično levico.

Kot smo izvedeli, so štirje cenilci Andrej Kocuvan (predsednik združenja sodnih cenilcev gradbene stroke, bil svetnik SD v Mariboru), Bojan Grum (sodni cenilec gradbene stroke, njegova žena je, kot pišejo Sloveske novice, kandidirala na listi LDS), Andrej Udovč (agrarni ekonomist) in Andrej Avsenek (sodni cenilec za gozdarstvo). Cenilski poker pod vodstvom Kocuvana se je cenitve lotil tako, da so vrednotenje parcele razbili na gradbeništvo, kmetijstvo in gozdarstvo.

Gradbenik je ocenil vrednost objektov ne glede na lokacijo, gozdar vrednost lesa na posestvu, agrarni ekonomist verjetno pričakovani kmetijski pridelek. Gre za izračun pričakovanega donosa. Svoje cenitve so očitno sešteli in ceno zaokrožili na 20.000 evrov. Posestvo, kjer je bila nekoč ena najlepših kmetij v Trenti, so ocenili, kot da bi šlo za močvirje v Rakovi Jelši, kjer so Jankovićeve desetkrat manjše kmetijske parcele cenilci istega združenja vrednotili po desetkratni ceni.

Zgodba o Janševi parceli je stara skoraj ducat let, Janševo prodajo parcele pa je v zločin, primerljiv milijardni bančni luknji, povzdignil Goran Klemenčič januarja 2013 v zloglasnem poročilu KPK o premoženju predsednikov parlamentarnih strank. V njem je zapisal, da je bilo posestvo s tremi objekti neposredno ob obali reke Soče leta 2005 vredno pičlih 11.000 evrov.

Janša je bil javno obtožen korupcije, češ da je parcelo Imosu prodal predrago. Novinar dnevnika Finance Jaka Elikan je zadevo v dneh po objavi poročila podrobneje raziskal, primerjal cene podobnih nepremičnin ob prodaji leta 2005 v tistem delu Slovenije in ugotovil, da je bila »Janševa Trenta« dejansko prodana celo nekoliko pod povprečno ceno. Pravzaprav gre tako: nepremičnina je vredna toliko, kot je nekdo zanjo pripravljen plačati. Tako deluje trg.

Janševa vlada je kasneje padla, a s tem še ni bilo konec. Goran Klemenčič in šef preiskav na KPK Darko Stare (danes prvi minister za pravosodje, drugi njegov državni sekretar) sta proti Janši sprožila kazenski postopek, ki so ga nemudoma poprijeli na davkariji, NPU in državnem tožilstvu. Zahtevali so sodno preiskavo, ki je bila dodeljena preiskovalni sodnici Ireni Topolšek.

Ta je imenovala sodnega cenilca Franca Nahtigala, ki je v začetku leta 2015 izdelal oceno vrednosti na dan prodaje leta 2005 in jo ocenil na okrog 120.000 evrov. Cenitev je naročila tudi obramba Janše in sodni cenilec Anton Kožar je vrednost nepremičnine ocenil na blizu 140.000 evrov. Zasebno podjetje Imos, ki je nepremičnino kupilo, je bilo medtem poslano v stečaj, iz stečajne mase pa je bila nepremičnina prodana za skoraj 130.000 evrov.

Vmes je Vrhovno sodišče že drugič razveljavilo poročilo KPK kot nezakonito, toda tožilstvo se ni vdalo. Očitno se bližajo volitve, zato je treba Janeza Janšo spet spraviti v sodne dvorane, čeprav so obtožbe absurdne.