Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kolar Celarčeva preživela še eno interpelacijo in ostaja ministrica

Deli na:
Kolar Celarčeva preživela še eno interpelacijo in ostaja ministrica

Milojka Kolar Celarc - Foto: STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob koncu 15-urne seje uspešno prestala glasovanje o interpelaciji, ki so jo vložili poslanci SDS.

Interpelacijo je podprlo 23 poslancev, proti razrešitvi ministrice pa je glasovalo 42 poslancev.

Poslanci SDS so vložili interpelacijo, ker menijo, da Kolar Celarčeva ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma situacije v zdravstvu. Očitajo ji, da je soodgovorna za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Ministrica, ki jo je ob glasovanju kljub nočnim uram prišel podpreti tudi premier Miro Cerar, je v sklepni besedi ocenila, da je današnja razprava pokazala, da je zdravje "tista vrednota, ki se pravzaprav dotika nas vseh". Ob tem je poudarila, da je večina v Sloveniji z zdravstveno oskrbo zadovoljna in le redko razočarana. Poslancem je dejala še, da bo tudi v prihodnje potrebovala njihovo podporo pri sprejemanju zakonskih predlogov, med katerimi je posebej izpostavila zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Slovensko zdravstvo mora ostati dostopno, pravično in solidarno," je poudarila.


Kolar Celarčeva je sicer na današnji seji zavrnila vseh pet točk iz interpelacije. Kot je dejala, predlagatelj ni predstavil niti enega samega argumenta, da krši prisego ob imenovanju. Poslance je pozvala, naj se z zavrnitvijo interpelacije tudi ob tej priložnosti opredelijo za kakovostno, javno in solidarno slovensko zdravstvo.

Poslanka SDS Jelka Godec pa je nasprotno ocenila, da ministrica na seji ni odgovorila na očitke v interpelaciji. Dodala je, da zdravstvo še nikoli ni bilo v tako slabi kondiciji kot zdaj. Očitke ministrici je še enkrat povzela ter ob tem spomnila, da so podobni tistim, ki so jih navedli koalicijski partnerji iz DeSUS in SD. Vse, ki so danes govorili, da jim gre za bolnike, da ministrica dela slabo in da ne bodo podprli njenega dela, ampak premierja Mira Cerarja, pa je Godčeva pred glasovanjem vprašala: "Koga rešujemo danes, bolnike ali predsednika vlade?"

Tudi iz koalicijskih vrst so namreč na delo ministrice leteli številni očitki, zlasti glede priprave zakonodaje. Vseeno pa sta želja po obstanku koalicije in bližajoče se parlamentarne volitve očitno pretehtale, da niso podprli razrešitve ministrice.

To je sicer druga interpelacija proti Kolar Celarčevi in deveta proti članom vlade Mira Cerarja. Tudi prvo interpelacijo proti Kolar Celarčevi so vložili poslanci SDS. Da bi bila interpelacija izglasovana, bi jo moralo podpreti 46 poslancev.