GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koliko časa je Kolar Celarčeva, ki ostaja na bolniški, čakala na pregled na urgenci?

Deli na:
Koliko časa je Kolar Celarčeva, ki ostaja na bolniški, čakala na pregled na urgenci?

Če bi interpelacija proti ministrici Milojki Kolar Celarc uspela, bi šlo šele za tretjo uspešno interpelacijo v zgodovini Slovenije. - Foto: STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ostaja bolniško odsotna, so danes sporočili z ministrstva za zdravje. Ne poročajo, ali je na urgenci čakala v vrsti z drugimi bolniki.

Ekipo ministrstva bo tako na regijskem obisku vlade v prihodnjih dveh dneh v Zasavju in Posavju vodila državna sekretarka Ana Medved.

Kolar Celarčevo so v petek pozno popoldne pregledali na urgenci Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Nato so jo odpustili v domačo oskrbo. Na ministrstvu niso pojasnili podrobnosti o ministričinih težavah. Je pa znano, da se je ministrica slabo počutila že prej, zaradi česar je v petek zjutraj tudi ni bilo v državni zbor.

Iz UKC Ljubljana pa so v soboto sporočili, da je bila ministrica zaradi resnejšega zdravstvenega stanja sprejeta na internistični prvi pomoči interne klinike. Obravnavana je bila po protokolih za tako ogrožajoče zdravstveno stanje. Po dodatnih diagnostičnih preiskavah so jo v soboto zgodaj zjutraj odpustili v domačo oskrbo.

Poklical nas je bralec in se zanimal, koliko časa je ministrica Milojka Kolar Celarc v petek popoldne čakala na pregled. On je namreč, kot trdi, čakal nekaj ur.

Iz UKC smo prejeli naslednji odgovor:

»Univerzitetni klinični center Ljubljana pri obravnavi pacientov upošteva obstoječo zakonodajo, s čimer je vsem pacientom zagotovljena enakovredna obravnava.

 Pacienti, ki pridejo v urgentni blok UKCL, vsi potrebujejo urgentno obravnavo. Vsakega pacienta sprejme triažna medicinska sestra, ki na osnovi ocene zdravstvenih težav, stopnje prizadetosti in po stopnjah nujnosti na osnovi algoritmov Manchesterske triažne lestvice razporedi paciente.  Podrobnejši kriteriji so v prilogi.

 Pri obravnavi upoštevamo:

Zakon o pacientovih pravicah, na podlagi katerega so na voljo naslednji obrazci:

- Privolitev oziroma prepoved obdelave osebnih podatkov sporočanja informacij o zdravstvenem stanju

- Privolitev v zdravstveno oskrbo po pojasnilu

- Zavrnitev zdravstvene oskrbe po pojasnilu

- Privolitev za sodelovanje v medicinski raziskavi

- Izjava o vključitvi oseb, ki so po zakonu opravičene odločati o zdravstveni oskrbi pacienta

- Vnaprejšnja zavrnitev zdravstvene oskrbe

- Privolitev v prisotnost drugih oseb

- Določitev pacientovega zdravstvenega pooblaščenca Ob tem upoštevamo Zakon o varstvu osebnih podatkov, Pravila o upravljanju z dokumentarnim gradivom in varovanju osebnih podatkov, Tehnična navodila k Pravilom o upravljanju z dokumentarnim gradivom in varovanju osebnih podatkov, Katalog zbirk podatkov v UKC Ljubljana, ki določajo naslednji izjavi Izjava o posredovanju informacij o pacientovih osebnih podatkih in zdravstvenem stanju Izjava o posredovanju informacij o OTROKOVIH osebnih podatkih in zdravstvenem stanju Potrdilo o izdaji zdravstvene dokumentacije Pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah za posamezne zdravstvene storitve in o načinu vodenja čakalnih seznamov.

Podatkov o posameznem pacientu ne beležimo na način, kot sprašujete, saj vsakega obravnavamo individualno in skladno z zgoraj opisanimi kriteriji.«