Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kolar Celarčeva bo odločila o prihodnosti otroške kardiologije v UKC

Deli na:
Kolar Celarčeva bo odločila o prihodnosti otroške kardiologije v UKC

Foto: Bobo

Ta teden je pričakovati odločitev ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc o usodi programa otroške kardiologije v UKC Ljubljana.

Ministrica je namreč 15. junija napovedala, da bo v desetih dneh sprejela odločitev glede tega programa, potem ko so v javnost prišli podatki o napakah v zdravljenju in diagnozah na kardiologiji na pediatrični kliniki.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je 12. junija strokovnemu direktorju UKC Rajku Kendi predalo predlog za njegovo razrešitev. Očitajo mu objektivno odgovornost za stanje v službi za kardiologijo na pediatrični kliniki v času, ko jo je začasno vodil.

V tistem času, septembra lani, je namreč na pediatrični kliniki umrl 14-letni deček, saj naj lečeči zdravnik ne bi prepoznal stanja otroka kot ogrožujočega. Zato tudi ni predlagal otroka za hitro kirurško zdravljenje, medtem ko sta druga dva zdravnika med hospitalizacijo prepoznala bolnikovo stanje kot nevarno, a "zaradi izkušenj s slabimi medsebojnimi odnosi v potek dogajanja po rednem konziliju sistemsko nista aktivno posegla". Nato pa je izredni strokovni nadzor, ki so ga opravili v UKC, pokazal, da bi bilo "ob ustrezni prepoznavi vzroka poslabšanja in pravočasnem intenzivnem zdravljenju pred srčnim zastojem v enoti za intenzivno medicino verjetno možno pri bolniku preprečiti smrt".

Zaradi tega je vodstvo UKC predlagalo razrešitev Kende, lečečega zdravnika otroka Uroša Mazića, ki naj bi bil edini otroški aritmolog v Sloveniji, umaknili s kardiološkega oddelka na oddelek za nefrologijo, prejel je tudi opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je tudi dejala, da so pri Maziću ugotovili, da je postavil 22 napačnih diagnoz. Kenda pa navaja, da je zdajšnji vodja službe za kardiologijo Tomaž Podnar po navedbah ene od mladih zdravnic naredil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Te informacije so povzročile vihar v javnosti. Starši otrok, ki jih zdravijo na kardiologiji pediatrične klinike, so na ministrstvo za zdravje tudi poslali pobudo za uvedbo izrednega upravnega nadzora nad delom klinike.



Ministrica Kolar Celarčeva pa je ob teh novicah pozvala vodstvo UKC, torej generalnega direktorja Andraža Kopača in strokovno direktorico Pfeiferjevo k odstopu. Po njenem mnenju vodstvo ni naredilo dovolj in da razmer na pediatriji ne rešuje. Dogajanje na pediatriji pa je po njenih navedbah privedlo do omajanega ugleda in zaupanja bolnikov ter širše javnosti v delo zdravnikov in zdravstvo nasploh. Njun odstop pa bi bil po mnenju Kolar Celarčeve prvi korak za razrešitev težav na kardiologiji.

Kopač in Pfeiferjeva tega nista storila, saj za to ne vidita razlogov, ker da sta na področju urejanja razmer na otroški kardiologiji in programu otroške srčne kirurgije v dobrem letu mandata naredila več kot njuni predhodniki. Je pa Pfeiferjeva ocenila, da ministrica s tem pozivom ščiti Kendo. Ta ima sicer do torka možnost odgovoriti na predlog za njegovo razrešitev.

Ministrica je 15. junija tudi napovedala, da skupaj s stroko in Zavodom za zdravstveno zavarovanje intenzivno pripravljajo rešitev glede kardiologije na pediatrični kliniki. Rešitve naj bi šle v smer, da bi del kardiološkega programa na pediatrični kliniki, ki je ves čas deloval dobro na strokovni ravni in na ravni medsebojnih odnosov, ohranili. Za zdravljenje otrok, kjer so se odnosi med zdravniki popolnoma porušili, pa bodo iskali druge rešitve; med drugim je možnost, da bi otroke pošiljali na zdravljenje v tujino.

Takrat je izrazila pričakovanje, da bodo do rešitve in sklenjenega sporazuma prišli v roku 10 dni. To obdobje se izteka v začetku prihodnjega tedna. Še v petek je ministrica za STA dejala, da dogovora še ni.

Sicer pa se z zadevo, tudi po naročilu ministrice ukvarja tudi svet UKC Ljubljana. Z obravnavo so začeli prejšnji petek, a razprave niso dokončali, saj so takrat danes prejeli glede tega premalo informacij, da bi odločali o odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve oz. o njuni razrešitvi.

Zato je predsednik sveta Tomaž Glažar napovedal, da bo naslednja seja predvidoma v prvem tednu julija, če bodo uspeli zagotoviti sklepčnost. Na UKC Ljubljana so za STA pojasnili, da sklepčnosti še nimajo zagotovljene. Če pa bo seja, bo 4. julija.