komet, španija, ESA Svet24.si

Video: Španci in Portugalci osupnili, na nebu ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kolar Celarčeva bo koaliciji predstavila predloge zdravstvene reforme

Deli na:
Kolar Celarčeva bo koaliciji predstavila predloge zdravstvene reforme

Foto: Bobo

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc bo koaliciji danes predstavila težko pričakovane zakonske predloge za zdravstveno reformo.

Poleg osrednjega, to je predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je pričakovati še dve noveli in en predlog izhodišč zakona. Od predstavljenega bo odvisen tudi njen položaj.

Nestrpnost v pričakovanju ukrepov na področju zdravstva je v zadnjih mesecih naraščala, še posebej z zaostrovanjem razmer v zdravstvu. Opozicija je na nevzdržne razmere opozorila oktobra z interpelacijo zoper ministrico, nezadovoljstvo s hitrostjo priprave reformnih ukrepov pa so izkazovale tudi koalicijske partnerice.

Tako so poslanci DeSUS ministrico na interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do 12. decembra v javno razpravo dala zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Čeprav je ta zakon v koalicijski pogodbi prioriteta, pa je glede njegove vsebine še najmanj znanega. Z njim naj bi napovedali ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga bodo predvidoma nadomestili z dajatvijo.



Ministrica bo danes predstavila tudi predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, predlog novele zakona o pacientovih pravicah ter predlog izhodišč zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Ena glavnih zahtev koalicijskih partnerjev pa so ukrepi za skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu. Vlada je temu namenila tudi dodaten denar, vendar obširnih rezultatov za zdaj ni.

Skrajšanju čakalnih vrst je po trditvah ministrstva prvenstveno namenjen sporazum vlade z zdravniškim sindikatom Fides. Sporazum, ki mu nasprotujeta DeSUS in SD, je v zadnjih tednih zamajal koalicijo in tudi stolček Kolar Celarčeve. Premier Miro Cerar pa jo je podprl in napovedal, da bo njeno delo ocenjeval glede na izpolnitev danih zavez.