franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija noče razpravljati o odvzemu koroških dečkov

Deli na:
Koalicija noče razpravljati o odvzemu koroških dečkov

Foto: Bobo

Komisija DZ za človekove pravice je včeraj razpravljala o kršitvah državnih organov v primeru odvzema koroških dečkov.

Vrhovno sodišče je jasno povedalo, da je v tem primeru prišlo do grobih kršitev človekovih pravic, so poudarili člani komisije iz SDS. Koalicijski člani so sejo obstruirali, komisija zaradi nesklepčnosti o sklepih ni odločala.

Predstavniki koalicije so v začetku seje, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS, pojasnili, da v razpravi ne bodo sodelovali, ker da obravnava te problematike ne sodi na to mesto. Spomnili so, da v zvezi s primerom potekajo sodni postopki, v katerih se odloča o največji koristi otrok.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je sicer odvrnil, da je vrhovno sodišče že odločilo in ne gre za pritisk na potek sodnega postopka.

Tako so člani iz vrst SDS ter gostje, ki se ukvarjajo s tem primerom, na seji izpostavili odločitev vrhovnega sodišča, da je bil primer odvzema dveh koroških dečkov iz vrtca nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice. Kritično so izpostavili, da državni organi, ki da so tudi povzročili napake, vse od sodbe niso ukrepali. Precej ostri so bili zlasti do ministrice za delo Anje Kopač Mrak in tudi do varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer.

Varuhinja se seje ni udeležila, ker je nocoj sodelovala na tradicionalnem dogodku ob dnevu človekovih pravic. Je pa v pisnem opravičilu oz. sporočilu med drugim navedla, da sodišče ni odločilo o vrnitvi otrok iz rejniške družine, saj postopek glede rejniške dejavnosti še poteka. V tem smislu je po oceni varuhinje seja komisije predstavljala tudi pritisk predstavnikov zakonodajne veje oblasti na delo sodišča.



Odvetnik babice koroških dečkov Velimir Cugmas pa je ocenil, da je sklic seje glede na predlagane sklepe pravno korekten in dopusten.

Metka Zevnik iz odbora za varstvo pravic vnukov in starih staršev je medtem izrazila ogorčenje, da državni organi, kot sta ministrstvo in varuh, po sodbi vrhovnega sodišča ostajajo nemi in čakajo, da se bo pozabilo na trpljenje otrok in starih staršev.

S predlaganimi sklepi so sicer predlagatelji seje komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti želeli predlagati varuhu človekovih pravic, da v skladu s svojimi pristojnostmi posreduje pri državnih organih za odpravo kršitve človekovih pravic v primeru koroških dečkov.

Med predlaganimi sklepi je bilo tudi priporočilo ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da sprejme ukrepe, s katerimi bo po uradni dolžnosti razveljavilo odločitev Centra za socialno delo Velenje ali kako drugače odpravilo posledice kršitev človekovih pravic, ki jih je ugotovilo vrhovno sodišče.

Po sklepu bi ministrstvu in vladi tudi priporočali sprejem ukrepov, da se bo pri delu državnih organov zagotovilo dosledno varstvo varovanja osebnih podatkov v postopkih o družinskih razmerjih.