Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija bo obstruirala Mariniča

Deli na:

Koalicijski člani komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije ne bodo sodelovali pri vsebinskih obravnavah dela komisije, dokler bodo v veljavi spremembe 14.b člena poslovnika komisije. Po besedah predsednika komisije Branka Mariniča so takšno odločitev sporočili člani komisije iz vrst SD in DeSUS, potem ko so zapustili današnjo sejo.

Koalicijski člani komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije ne bodo sodelovali pri vsebinskih obravnavah dela komisije, dokler bodo v veljavi spremembe 14.b člena poslovnika komisije. Po besedah predsednika komisije Branka Mariniča so takšno odločitev sporočili člani komisije iz vrst SD in DeSUS, potem ko so zapustili današnjo sejo.

Parlamentarna komisija je danes skupaj s člani komisije za preprečevanje korupcije obravnavala vsebino spremembe 14.b člena poslovnika državnozborske komisije. Člani komisije iz opozicijskih poslanskih skupin so enotni, da omenjeni člen poslovnika ostaja v veljavi. "Vztrajali bomo, da jo tisti, ki jim je ta vsebina namenjena, tudi upoštevajo. Sicer pa kršijo veljavno zakonodajo in veljavni pravni red," je dejal Marinič.

Omenjenemu členu koalicijski člani komisije nasprotujejo, saj komisiji DZ omogoča, da od komisije za preprečevanje korupcije zahteva mesečno poročanje. Zato sta člana SD in član DeSUS današnjo sejo zapustila, medtem ko se član poslanske skupine Zares ni opravičil. Državnozborska komisija je sicer že v začetku marca obravnavala zahtevo poslanskih skupin SD, Zares in DeSUS za spremembe poslovnika, vendar pa te niso bile izglasovane.

Člani komisije so dolžni sodelovati na sejah delovnih teles DZ, je poudaril Marinič, zato ocenjuje, da koalicijski člani komisije s tem kršijo veljavno zakonodajo.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos napoved obstrukcije koalicijskih poslanskih skupin obžaluje, a je po njegovih besedah zato kriv izključno Marinič. Kljub temu, da Marinič ve, da je določilo poslovnika v nasprotju z ustavo, z zakonom in sklepom ustavnega sodišča, vztraja na tej določbi poslovnika, je dejal Kos.

Člani komisije so se sicer danes seznanili tudi s poročilom o vsebini in obsegu nadzora nad premoženjskim stanjem ter ugotovitvah in mnenjih komisije za preprečevanje korupcije, povezanih z nezdružljivostjo, darili in poslovanjem za obdobje od 23. septembra do 21. decembra 2009.

Marinič je izpostavil, da ima komisija za preprečevanje korupcije "nenavadno visoko najemnino za njihove poslovne prostore". Ta po Mariničevih besedah znaša 30.000 evrov mesečno, mesečni stroški pa znašajo dodatnih 7000 evrov. To je za 22 zaposlenih na komisiji znesek, ki presega neke normalne okvire, ocenjuje Marinič.

Obrazložitev predsednika državne komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa opozicijskih članov komisije ni prepričala, je Marinič pojasnil po današnji seji komisije. Zato bo parlamentarna komisija v prihodnosti spremljala, "ali je tako enormen znesek za najem upravičen in ali ne gre za oškodovanje poračuna," je pojasnil predsednik komisije DZ.

Kos je za STA pojasnil, da je višina najemnine za prostore komisije zmotila samo Mariniča in nikogar drugega. Po njegovi oceni najemnina glede na kakovost prostorov ni visoka. Ko se je komisija odločala za preselitev, je preverjala, kakšne so pretekle cene najema kvadratnega metra v tej stavbi, na koncu pa so dosegli srednjo ceno, je dejal.

Sicer pa so se člani državnozborske komisije tudi seznanili s poročilom o delu komisije za leto 2008. Pri predhodni obravnavi poročila so od Kosove komisije zahtevali, naj poročilo v določenih delih dopolni, med drugim v poglavju o mednarodni dejavnosti komisije, in sicer glede vloge in delovanja članov Kosove komisije pri "internacionalizaciji primera Patria". Tega poročila Kosova komisija po besedah Mariniča do danes ni podala, saj da niso razumeli, kaj so želeli izvedeti pod vprašanjem internacionalizacije. Takšen odgovor komisiji Marinič ocenjuje kot neresen.