nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ko smo ga prosili za podatke o poslovanju Zveze borcev, je obnemel

Deli na:
Ko smo ga prosili za podatke o poslovanju Zveze borcev, je obnemel

Tit Turnšek - Foto: Bobo

Predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Tit Turnšek je po navadi izredno glasen, ko smo ga prosili za podatke o poslovanju organizacije, pa je obnemel.

Blodnjava motnja se izraža na različne načine, nekateri čutijo, da jih nekdo preganja, drugi, da imajo nezvestega partnerja, tretji, da imajo posebno moč … Nekateri pa medtem opažajo poskuse »klerofašistov, da bi organizirali oborožene skupine po zgledu nacistične SA« (jurišni oddelki – Sturmabteilung, op. p.). To zadnje blodi po glavi Tita Turnška, predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB.

Zanimivo, da je Turnšek ta opažanja prenesel celo na papir in so se znašla v lanskoletnem letnem poročilu o delu in poslovanju Zveze borcev za leto 2015. Za vsak primer smo na policijo vprašali, ali so v zadnjih dveh letih v Sloveniji zaznali poskuse organiziranja oboroženih skupin po zgledu nacističnih jurišnih oddelkov. Če so, kako so ukrepali, kdo so akterji … Pravijo, da so na podlagi medijskih zapisov preverjali te navedbe, vendar jih po zbranih informacij niso mogli potrditi. Vprašanje, ali so informacije iskali tudi pri Turnšku.

Nekaj informacij smo pri njem iskali mi, a ne namišljenih, ampak dejanskih. Med drugim, koliko ljudi je redno zaposlenih v Zvezi borcev: stroški dela so z 118.181 v letu 2014 zrasli na 126.985 evrov v letu 2015. Kolikšni so bili skupni prejemki Turnška iz naslova Zveze borcev v letih 2014, 2015 in 2016 in za katere postavke je šlo. Iz poročila o poslovanju izhaja, da so leta 2015 z oddajanjem poslovnih prostorov zaslužili 36.277 evrov. Zanimalo nas je, za katere prostore gre, kje so, kdo so najemniki. Prav tako smo vprašali, ali bo Zveza borcev krila dolgove podjetja Svobodna misel, d. o. o., do Pošte Slovenije, Fursa in Zpiza, saj je šlo v stečaj. Zgovorni Turnšek je žal obnemel.

Zakaj nas vse to sploh zanima in smo upravičeni izvedeti? Zato ker trošijo davkoplačevalski denar – Zveza borcev bo na primer samo letos za svoje delovanje od vlade prejela 534 tisoč evrov, na primer za Slovensko vojsko pa denarja ni dovolj. Očitno so nekateri res vrhunski borci, predvsem pri koritu.