nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klofuta bivše ministrice: Cerarju ni mar za pravno in socialno državo, še manj za kulturo!

Deli na:
Klofuta bivše ministrice: Cerarju ni mar za pravno in socialno državo, še manj za kulturo!

Foto: Bobo

Kateri dogodek v minulem letu, letu 25. obletnice samostojne države, se vas je še posebno dotaknil? Kje vidite najpomembnejši izziv države oziroma slovenske skupnosti v letu pred nami? Odgovarja Julijana Bizjak Mlakar, poslanka Desusa, nekdanja ministrica za kulturo:

Najbolj sem bila vesela, da smo prebrodili finančno in gospodarsko krizo, na migrantsko krizo pa se odzvali tudi s humanitarno pomočjo. Razočarana sem bila, ker predsedniku vlade ni mar za pravno in socialno državo, še manj za slovensko kulturo.

Z višanjem dohodkov najbolj premožnim je pokazal razumevajoč odnos do elit, ne pa do 300.000 revnih in 400.000 socialno izključenih ter do otrok in starejših, ki živijo v revščini.

Razočaranje so bili kadri stranke SMC. Vsi njihovi padli ministri so imeli sporne posle ali afere. Cerar je branil ministra Mramorja in Makovec Brenčičevo, čeprav sta oba nezakonito prejemala dodatek za stalno pripravljenost.

Predsedniku vlade sem kot ministrica dala nezaupnico, ker je od mene zahteval ravnanje v nasprotju z zakonskimi predpisi. Opravljanje nevarne rudarske dejavnosti za štiri rudnike v zapiranju na kulturnem javnem zavodu v Idriji je bilo brez pravne, finančne in strokovne osnove, moje ministrstvo zato ne bi moglo nadzirati tokov javnega denarja, kar pa je bilo lahko le v interesu lobističnega omrežja, ki je ta posel pripravilo.

Moč neformalnih omrežij kažejo tudi kadrovske in druge težave DUTB, SDH, 2TDK, vprašljiva vloga ministrstva za finance in Banke Slovenije pri sanaciji bank ipd. Odnos Cerarjeve stranke do države in slovenske kulture kaže nasprotovanje nujni sanaciji kulturne dediščine in predlog zakona ministrice Makovec Brenčič, s katerim so univerzitetne elite želele pregnati slovenski jezik z naših univerz.

Izvoliti vlado, ki ne bo podaljšek elit in kapitalskih omrežij

Najpomembnejši izziv prihodnosti je izvoliti vlado, ki ne bo podaljšek elit in kapitalskih omrežij ter bo delovala v korist prebivalstva.

Okrepiti je treba gospodarstvo in turizem, javni zdravstveni in socialni sistem ter ljudem povrniti dostojanstvo. Imamo delovne, solidarne in ustvarjalne ljudi, prelepo naravo in izjemno kulturno dediščino. Če bomo cenili in ohranjali bogastvo, ki je v ljudeh, naravi in kulturni dediščini, bo dovolj služb za mlade, vsi naši državljani pa bodo dobro in dostojno živeli.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA, KI JE NA VOLJO PRI PRODAJALCIH ČASOPISOV