zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klientelizem, nepotizem, korupcija v občini dr. kriminalistične postmortalne diagnostike

Deli na:
Klientelizem, nepotizem, korupcija v občini dr. kriminalistične postmortalne diagnostike

Foto: Bobo

Če je stvar medicine, da ugotovi smrt, je stvar kriminalistike, da najde vzroke zanjo. Morbidni naslov prispevka se je na papir zlil sam od sebe. Gre za vsebino doktorske disertacije župana mestne občine Murska Sobota Aleksandra Jevška (SD), ki je kot nekdanji policist ostal zvest samemu sebi in si akademski naziv pridobil na področju, kjer se počuti kot riba v vodi.

Mnogim v hipu zapre usta, ko jim zabrusi, da je doktor znanosti in da se s kakimi kmetavzi, ki imajo končano le agronomsko fakulteto, ne namerava dajati okoli pravnih dejstev. Ja kdo pa bo preverjal, kaj se za vsebine skriva pri doktorju pravnih ved, zmaga pač Jevškov napuh! Zaradi Jevškovega napuha in izjemne arogance njegovega oprode, direktorja občinske uprave Srečka Đurova, je v pomurskem prostoru konsenz skorajda nemogoč.

Pri projektu regijskega vodovoda krak B je na bojni nogi skoraj z vsemi enajstimi župani. In ker mu župani v svetu regije niso dovolili, da njegov projekt paviljona Expo dobi regijsko veljavo, je to dosegel v regijskem razvojnem svetu, v katerem so župani v manjšini, prednjačijo pa predstavniki civilne družbe in njemu naklonjenih podjetnikov, da je dobil prepotrebno regijsko priporočilo.

Ko je župan občine Zagorje Matjaž Švagan, ki se je prav tako potegovala za paviljon Expo uvidel, kakšna so ozadja dogovarjanj med ministrom Počivavškom in Jevškom, je raje sam umaknil kandidaturo. »Še preden je bil razpis za dolgoročni najem, so paviljon Expo mimo Zagorja že odpeljali v Mursko Soboto!«

Jevšek, ki se je v predvolilni kampanji za županske volitve predstavljal kot oseba, ki bo poskrbela za povezovanje, poštenost, etičnost in pravičnost, vse za dobrobit občanov in občank, je v dveh letih poskrbel, da se mestni občini Murska Sobota dogaja to, kar je vsebinsko navedeno v definiciji klientelizma, nepotizma in korupcije, ki jo je na spletu objavila KPK Borisa Štefaneca.

Gre za »trženje« javnih funkcij, ki so Jevšku in njegovemu oprodi Đurovu tako pri srcu, proste roke pri »trženju« pa jima omogoča koalicijska večina v mestnem parlamentu  – SD, SMC, ZL in Desus. KPK pravi, »da institut dolžnega izogibanja nasprotju interesov oziroma omejevanje nasprotja interesov pri izvajanju javnih nalog pomeni enega od ključnih stebrov delovanja pravne države, zaupanje v demokratične institucije, transparentnost, enakopravnost in objektivnost odločanja v javnih zadevah ter pri razpolaganju z javnimi sredstvi.«

 Kako pa je v občini doktorja kriminalistične postmortalne diagnostike? V mestnem svetu ima koalicijska oblast večino v Kviazu oziroma v Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Vodi jo funkcionarski multipraktik SMC dr. Mitja Slavinec. Preko tega organa je Jevšku in Đurovu v dveh letih uspela popolna »deratizacija« kadrov, ki niso naklonjeni oblastni koaliciji oziroma niso del nje. Začelo se je z »deratizacijo« v občinski upravi, nadaljevalo v ustanovah, zavodih in podjetjih, v katerih je mestna občina večinski lastnik. Zanimivo, da so se v svojem zmagovalnem napuhu lotili tudi tistih, ki so jim pomagali na oblast, brez direktorskega položaja je v Komunali ostal Drago Šiftar (nekdanji član SDS), z mesta podžupanje je odletela Jasmina Opec Vöröš (podpredsednica SLS), oba sta pred drugim krogom županskih volitev podprla Aleksandra Jevška. Z mesta direktorice javnega zavoda MIKK je odšla Mateja Šavel Kos, ki naj bi sodila med kadre nekdanjega župana Štihca.

Na njen položaj je želel KVIAZ oziroma kadrovska komisija imenovati Alešo Kovač, svetnico ZL v mestnem parlamentu, in to s podporo SMC, SD in ZL, pa še romskega svetnika Rudaša, ki je član ZL. Kratko je potegnil sin svetnice Desusa Lee Friškič, ker jo je Srečko Đurov prijavil protikorupcijski komisiji. V Kviazu je namreč podprla kandidaturo svojega sina. Đurovu pa na kraj pameti ni prišlo, da bi Štefanečevi KPK prijavil tudi svetnico SD in dosedanjo direktorico javnega zavoda za kulturo, turizem in šport Brigito Perhavec in svetnika SMC dr. Mitjo Slavinca, ki sta na isti seji dvignila roki, ko se je odločalo o njuni kandidaturi.

Đurov je pravi Jevškov kadrovski »deratizator«. S koalicijsko večino je poskrbel za zamenjavo in umestitev pravih kadrov v vseh svetih javnih zavodov in ustanov. Še pajkova mreža se ne more primerjati z njegovim mreženjem »naših« kadrov po svetih zavodov. Temu je sledila čistka direktorskih položajev. Mreženju svetniških, direktorskih in nadzornih funkcij v javnih zavodih soboške mestne občine bi se lahko posvetil tudi Boris Štefanec, ker bi našel vse, od navskrižja interesov do klientelizma, nepotizma, pa tudi korupcije. Nekaj primerov.

Ko se je na razpis za direktorja Razvojnega centra Murska Sobota prijavila dosedanja direktorica mag. Mojca Breščak, ji je Đurov dejal, da ji sicer ne more preprečiti, da se prijavi na razpis za direktorico RC MS, a ji to odsvetuje. Kljub temu se je prijavila, potem pa zaradi hudih pritiskov odstopila od prijave. Tako je KVIAZ odločal le o Stojanu Habjaniču, članu ZL, ki pa v svoji vlogi ni priložil potrdila o znanju tujega jezika (le izjavo, da pač zna nemški jezik in da mu ni treba delati izpita???). 

Kako je Perhavčeva prišla do potrdila o znanju nemščine?

S potrdilom, in to kar od ljubljanskega Goethejevega inštituta, da obvlada nemški jezik na ravni znanja B-1, je v svoji prijavi za direktorski položaj Zavoda za kulturo, šport in turizem postregla dosedanja direktorica Brigita Perhavec (SD). Na razpis, objavljen je bil le v lokalnem tedniku Vestnik, odprt pa le osem dni, se je prijavila le Perhavčeva, ker so ob sedanjih oblastniških razmerjih vsi vedeli, da je mesto rezervirano le zanjo.

Njeno znanje nemščine je hudo vprašljivo, kajti nihče je še ni slišal, da bi spregovorila le eno nemško besedo, zato jih ni malo, ki pravijo, da je potrdilo s številko 1398-B1-00160-10 z dne 17. 6. 2010 o znanju nemškega jezika dobila »na lepe oči!« V Goethejevem inštitutu je bila namreč zaposlena Vida Lukač, danes v kabinetu župana Jevška odgovorna za protokol, stike z javnostjo in mednarodno sodelovanje. Sta pa s Perhavčevo na videz nadvse tesni prijateljici. O tem, kdaj je Perhavčeva opravila izpit iz znanja nemščine, smo povprašali tudi na Goethejev inštitut, za zdaj odgovora še nismo prejeli.

Brigita Perhavec je bila prepričana, da bo po tem, ko so ji podporo izrekli zvesti člani sveta njenega zavoda za kulturo, turizem in šport, soglasje občinskega Kviaza in mestnega sveta mala malica. Pa se je zalomilo prav na četrtkovem Kviazu, v katerem dvojec Jevšek-Đurov nimata več večine. Hrbet sta oblastni koaliciji obrnili Desusova svetnica Friškičeva, ki jo je Đurov prijavil KPK, ko je dvignila roko za kandidaturo svojega sina, in Jasmina Opec Vöröš (SLS), ker je ostala brez podžupanstva.

Čeprav se Perhavčevi mandat izteče 15. oktobra, bo morala počakati na mnenje Zakonodajno pravne komisije DZ in pa KPK, ali tudi v njenem primeru gre najmanj za konflikt interesov, ker je glasovala sama zase. Revica je že pred dnevi odpirala šampanjec za nov mandat. Kratko je potegnil tudi Stojan Habjanič (ZL), ki si je zaželel sedež direktorja Razvojne centra, predlog za Kovačevo (ZL) pa je predlagatelj iz previdnosti raje sam umaknil.

Napuh se včasih maščuje

Četrtkov Kviaz je bil hud udarec za Jevška in Đurova. Pa še toliko kadrovskih čistk sta imela v načrtu. Med drugim tudi rušenje direktorja Pomurskih lekarn Ivana Zajca. Zamenjal naj bi ga kar član SD in predsednik mestnega odbora za vrednote ZZB NOB Damir Domjan, zaposlen kot farmacevt v Pomurskih lekarnah. Njegov ded naj bi bil voznik znanega udbaškega klavca Bogdana Horvata, Puklastega Mihe. Ni potrebno posebno medicinsko znanje za diagnozo o klinični smrti Murske Sobote, vprašanje je le, kdo bo dešifriral razloge, Aleksander Jevšek s svojim doktoratom prav gotovo ne.