Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klemenčič zapušča Kresalovo

Deli na:

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič je v izjavi za medije danes dejal, da s 1. junijem odhaja s položaja. Pojasnil je še, da sta se z ministrico Katarino Kresal na začetku sicer dogovorila, da pride na MNZ samo za polovico mandata, "dokler se tisti ključni projekti ne izpeljejo". Pred odhodom se je zavzel za svojo šefinjo v sporu s poslancem SDS Zvonkom Černačem.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Goran Klemenčič je v izjavi za medije danes dejal, da s 1. junijem odhaja s položaja. Pojasnil je še, da sta se z ministrico Katarino Kresal na začetku sicer dogovorila, da pride na MNZ samo za polovico mandata, "dokler se tisti ključni projekti ne izpeljejo". Pred odhodom se je zavzel za svojo šefinjo v sporu s poslancem SDS Zvonkom Černačem.

O skorajšnjem odhodu Klemenčiča z mesta državnega sekretarja so sicer v zadnjih tednih špekulirali številni mediji, a nihče na ministrstvu za notranje zadeve te informacije do danes ni potrdil.

"Černač je zlorabil svojo funkcijo"

Državni sekretar na MNZ Goran Klemenčič ni videl ovadbe, ki jo je zoper ministrico Katarino Kresal vložil Zvonko Černač (SDS). Je pa Černač po njegovem zlorabil svojo funkcijo, pri čemer njegove argumentacije pravno ne bi vzdržale. Dodaja, da nihče ni v funkciji predsednika komisije za nadzor varnostnih služb deloval tako prozorno in politično.

Kot je v izjavi za medije dejal Klemenčič, sicer predpostavlja, da je bila ovadba, če je bila podana, podana na pristojno tožilstvo ali policijo, zadeva pa se bo razreševala, kot predvidevajo postopki. Pri tem državni sekretar na notranjem ministrstvu poudarja, da zadnje besede pri tem ne bo imela policija, ampak državno tožilstvo.

Klemenčič sam sicer obžaluje, da Černača ščiti poslanska imuniteta. "Mislim, da je on storil kaznivo dejanje, da je zlorabil svojo funkcijo," meni in pojasnjuje, da je Černačeva obramba, češ da ni rekel bobu bob, lahko medijsko in politično všečna, ne bi pa vzdržala pravne presoje.

Černač je po Klemenčičevih besedah v vlogi predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb "izdal podatek in povedal vse, kar za tiste, ki so zainteresirani za tak podatek, zadošča".

S tem pa je Černač storil nekaj nezaslišanega, je prepričan Klemenčič, ki spominja, da so na mestu predsednika omenjene komisije "vse od osamosvojitve sedeli različni poslanci levice in desnice", vendar "še nihče doslej ni tako makartistično prozorno in politično v interesu ene stranke deloval na tej občutljivi funkciji, kot to počne gospod Černač ob seveda izdatni podpori njegovega kolega Gorenaka".

Na vprašanje, ali bodo morali zaradi razkritja spremeniti lokacijo nadzornega centra, je Klemenčič pojasnil, da je treba to vprašati policijo. Ob tem je poudaril, da na Černačevo razkritje niso reagirali na MNZ, ampak uprava kriminalistične službe pri policiji, ki jih je o tem tudi opozorila in ki bo odločala, kaj narediti.

Černač je vložil kazensko ovadbo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal zaradi žaljive obdolžitve in izdaje tajnih podatkov, so danes za STA potrdili iz SDS. Na sredini seji DZ, namenjeni interpelaciji zoper delo Kresalove, je Černač namreč opozoril, da bodo v stavbi Nacionalnega preiskovalnega urada inštalirani najsodobnejši elektronski sistemi. Kresalova ga je nato obtožila, da je s tem razkril podatek o lokaciji nadzornega centra. Poslanec SDS ji je zatem odgovoril, da je podatek s svojim odzivom razkrila prav Kresalova.