franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klemen Jaklič je najuglednejši pravnik leta

Deli na:
Klemen Jaklič je najuglednejši pravnik leta

Foto: Primož Lavre

Predavatelj na Harvardu Klemen Jaklič je najuglednejši pravnik leta v izboru portala Tax-Fin-Lex.

Najuglednejši davčni strokovnjak za leto 2016 je po izboru uporabnikov spletnega portala Tax-Fin-Lex Ivan Simič, najuglednejši finančni strokovnjak Jožko Peterlin in najuglednejši pravni strokovnjak Klemen Jaklič. Nagrajenci so ob prejemu priznanj ugotavljali, da je stanje na vseh treh področjih precej neurejeno.
     
Davčni svetovalec Ivan Simič, ki je bil pred leti direktor Davčne uprave RS, je trenutno davčno politiko v Slovenijo označil kot fantastično za davčne svetovalce. "Vedno imaš veliko dela. Ko sem zapustil davčno upravo, dve leti nismo imeli dela, zdaj pa ga imamo veliko," se je namuznil.

Po njegovih besedah v Sloveniji ni osebe, ki bi bila pripravljena kaj spremeniti. "Politiki, ki sprejemajo zakone, iščejo take rešitve, da bodo všečne ljudstvu," je pojasnil in opozoril, da noben tuji vlagatelj ne bo prišel v državo, kjer se zakonodaja ves čas spreminja. "Želijo stabilno zakonodajo, ki se deset let ne bo spreminjala," je dejal.

Tudi Peterlin, ki je vodil več podjetij, zdaj pa je svetovalec v lastnem podjetju, je ugotovil, da se je treba v slovenskem poslovnem okolju ves čas prilagajati. Finančni sistem mora zagotavljati pravno varnost, pri nas pa se dogajajo nenehne spremembe in celo spreminjanje pravil za nazaj. "To ne gre. V takem sistemu ljudje bežijo ven," je opozoril.



Po njegovem mnenju se v Sloveniji premalo zavedamo, kaj pomeni odgovornost do subjektov v državi. "Pravila morajo biti jasna," je opozoril.

"Tudi če ni vse pravično, morajo biti pravila jasna," je nadaljeval predavatelj na Harvardu Klemen Jaklič. Prepričan je, da dela v tujini veliko Slovencev z velikim potencialom in država bi si jih morala želeti nazaj. Tudi sam bi se rad vrnil v domovino, a še ni našel ustreznega delovnega mesta, trenutno pa kandidira za ustavnega sodnika.

Na vprašanje, ali bi sami poskusil kaj spremeniti s tem, da bi vstopili v politiko, so vsi trije odgovorili z odločnim ne. "V življenju delam take stvari, s katerimi se lahko pohvalim otrokom. Če bi vstopil v politiko, pa bi me bilo sram že doma," je dejal Peterlin.

Več kot 40.000 registriranih uporabnikov portala, kjer so na enem mestu zbrane ažurne in med seboj povezane davčne, računovodsko-finančne in pravne informacije, je najuglednejše strokovnjake letos izbralo 11. leto zapored. Simič je tokrat priznanje prejel že desetič, Peterlin četrtič, Jaklič pa drugič.