Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kdo je sploh pripravljen izzvati Pahorja? Kandidate strank še čakamo

Deli na:
Kdo je sploh pripravljen izzvati Pahorja? Kandidate strank še čakamo

Foto: Twitter

Poleg aktualnega predsednika Boruta Pahorja je nastop na predsedniških volitvah napovedalo kar lepo število bolj ali manj znanih obrazov, ki pa morajo za uraden vstop v predsedniško tekmo premagati zahtevno oviro in zbrati dovolj podpisov podpore.

Čeprav se v političnih strankah pripravljajo na predsedniške volitve, pa so glede imen potencialnih kandidatov večinoma še zelo skrivnostni. To še posebej velja za večje parlamentarne stranke, pri čemer se je v zadnjih mesecih v javnosti špekulira o različnih imenih.

Tako še ni jasno, kdo vse bo izzval aktualnega predsednika Pahorja, ki je kandidaturo najavil prvi in ki je po mnenju mnogih nesporen favorit za zmago na predsedniških volitvah. Pahor sam sicer ne misli, da je vnovičen mandat samoumeven. Bo pa predsedniška tekma zelo odvisna od njegovih protikandidatov.

Teh se je doslej nabralo kar nekaj. Med parlamentarnimi strankami so sicer svojo kandidatko, predsednico stranke Ljudmilo Novak, predstavili le v NSi. Da nameravajo vstopiti v predsedniško tekmo, pa je najavilo še precej bolj ali manj znanih obrazov, tudi iz sveta estrade. Nekateri se nameravajo v bitko za funkcijo predsednika republike spustiti povsem resno, medtem ko bo drugim, kot kaže, bolj služila za lastno promocijo.

Med resnejšimi kandidati, ki so ga tudi nekateri analitiki zaznali kot enega potencialno močnejših protikandidatov aktualnemu predsedniku, je kamniški župan Marjan Šarec. Čeprav se ga širša javnost spomni kot igralca in imitatorja, pa Šarec napoveduje resno kampanjo. Ob najavi kandidature se je obregnil ob to, da "nekateri nadvse resne funkcije obravnavajo nadvse neresno".

Kandidaturo je najavil tudi slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec. Kot je poudaril ob predstavitvi, želi okrepiti državniško držo funkcije predsednika republike. To funkcijo vidi tudi kot vrhovno moralno avtoriteto, ki obenem deluje povezovalno.


Tudi pesnik, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman - Roza je napovedal, da se namerava potegovati za predsedniški položaj. Prepričan je, da mu ne preostane drugega, saj "v nasprotnem primeru nihče od kandidatov ne bo zastopal interesov, ki niso zgolj moji".

Manj vsebinska sta bila pri svojih najavah Damjan Murko, mojster samopromocije, ki stavi "na svoj glas in stas" ter Dominik Kozarič, ki se ga slovenska javnost spomni predvsem po skladbi Reka luči, sicer pa že desetletje živi in ustvarja na Kanarskih otokih.

Malce manj resna se zdi tudi kandidatura Žige Papeža, ki se bo predstavljal kot komik Papster s sloganom Vrnimo Sloveniji nasmeh!. Za kandidaturo se je odločil, ker opaža, da "Slovenija izgublja nasmeh, ki si ga je nadela ob osamosvojitvi pred 25 leti".

Tudi na preteklih predsedniških volitvah so sicer že bili primeri, ko so kandidati kampanjo izkoristili za lastno promocijo oziroma v umetniške ali eksperimentalne namene. Tako je denimo leta 2007 kandidaturo napovedal Artur Štern, ki je pozneje razkril, da je bila njegova kandidatura zgolj medijski eksperiment. V času zbiranja podpisov so snemali dokumentarni film z naslovom Gola resnica.

Poleg znanih imen se vstopa v predsedniško tekmo na vsakih volitvah nadeja še nekaj manj znanih ali neznanih imen. Letos so željo vstopiti v tekmo napovedali Jožef Jarh, Ludvik Poljanec, Jordan Zahar, Aleš I Cepič, Dušanka Janša in Martina Valenčič. Milan Robič je iz tekme, enako kot na zadnjih volitvah, še preden je vanjo vstopil, tudi izstopil.

Za dejanski vstop v bitko za predsedniški stolček morajo najprej premagati zahteven izziv: zbrati morajo zadostno podporo volivcev ali poslancev. Za samostojen nastop na volitvah namreč potrebujejo podpise najmanj 5000 volivcev ali desetih poslancev. Kandidati strank pa za vstop v predsedniško tekmo potrebujejo podpise najmanj 3000 volivcev ali treh poslancev.